12. Septembra 2021.

Separatisti pozvali na nezavisnost: Protesti u Kataloniji, više od 100.000 ljudi na ulicama Barselone

Big Portal

Među učesnicima su bili i pomilovani separatistički lideri.

Protest koji je organizovala Katalonska nacionalna skupština (ANC), prvi je otkako je španska vlada u junu pomilovala devet katalonskih separatističkih lidera koji su osuđeni zbog pokušaja secesije 2017.godine na zatvorske kazne, što je najveća španska politička kriza u poslednjih nekoliko decenija.

Većina učesnika protesta je poštovala mere i nosila zaštitne maske, a policija je saopštila da je učestvovalo oko 108.000 ljudi, a ANC je saopštio da je broj učesnika na skupu bio blizu 400.000, prenosi Rojters.

Neki od devet pomilovanih političara i aktivista prisustvovali su protestu, koji je organizovan na dan kada se u Kataloniji obeležava nacionalni praznik Diada.

Protest je organizovan u okolnostima smanjenih tenzija između Barselone i Madrida, nego što je to bio slučaj proteklih godina, jer centralne i regionalne vlade favorizuju dijalog uprkos njihovim suprotnim stavovima o nezavisnosti Katalonije.

Očekuje se da se sledeće nedelje u Barseloni održe pregovori centralne španske i regionalne vlade sa ciljem da se prebrodi politička kriza koja traje od 2017. godine, a katalonsko društvo je godinama već podeljeno na separatiste i one koji žele da Katalonija ostane deo Španije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare