Seo u Ladu i driftovao 17 sati po zaleđenom jezeru - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Seo u Ladu i driftovao 17 sati po zaleđenom jezeru

Jevgenij Novokšonov iz Jekaterinburga oborio je svjetski rekord u neprekidnom driftu, vožnji bočnim proklizavanjem. Rekorder je za 17 sati prešao 440 kilometara.

Prethodni svetski rekord postavio je američki instruktor vožnje Johan Švarc. On je 2018. godine osam sati vozio svoj BMW na pomenuti način.

Novokšonov je tada došao na ideju da obori rekord, piše Russia Beyond.

“Prateći informacije o ovom rekordu pomislio sam da je stvar veoma lako izvodljiva. Uspeću, sto posto. I jesam. Tokom vožnje osećao sam ogromno zadovoljstvo, radovao sam se što radim ono što toliko volim”, rekao je Novokšonov.

On je Švarcov rekord nadmašio više nego dvostruko. Prešao je 440 kilometra po ledu jezera Kaldi u Čeljabinskoj oblasti za 17 sati, bez zaustavljanja. Automobil domaće proizvodnje, Ladu 1600 (VAZ-2106) iz 1996. godine koristio je iz principa, a u kabini automobila nalazilo se bure sa 200 litara benzina za punjenje glavnog rezervoara.

“Na bure sa gorivom postavio sam rezervni ventil kako bih ga mogao brzo zatvoriti ako se nešto nepredviđeno dogodi tokom vožnje”, objašnjava Jevgenij.

“Napravio sam prethodno najrazličitije testove, na curenje i sl. U zimskom driftu vrlo retko se događa da se automobil zapali. U krajnjem slučaju, uspeo bih da iskočim”, kaže novi rekorder.

B92.

Danas objavljeno

Potonula prodaja automobila u Rusiji

Vanja A

Prva vožnja: Toyota Corolla Cross

Vanja A

Kinezi kreću u osvajanje Japana

Vanja A

Ostavite komentar