Senzori na glavama nadziru osjećanja: "Mislili su da možemo i da im čitamo misli" - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Senzori na glavama nadziru osjećanja: “Mislili su da možemo i da im čitamo misli”

U fabrikama, kompanijama i vojsci u pojedinim delovima Kine primenjena je nova vrsta nadzora zaposlenih i vojnika. U pitanju je takozvani “emocionalni nadzor” putem moždanih talasa koji prate promene raspoloženja.

Nova vrsta nadzora funkcioniše tako što se bežični senzori postavljaju u kape ili šešire zaposlenih koji u kombinaciji sa algoritmima veštačke inteligencije primećuju emocije zaposlenih poput besa, anksioznosti ili tuge i druge.

Poslodavci koriste ovu tehnologiju “emocionalnog nadzora”, kako bi povećali produktivnost i profit.

Na jugoistoku Kine u kompaniji koja se bavi proizvodnjom električne energije profit je skočio za 315 miliona dolara od kada je ta tehnologija uvedena 2014. godine, rekao je predstavnik te kompanije za “South China Morning Post”.

On je dodao da nema sumnje u efekte tehnologije “emocionalnog nadzora”, te da podaci pokazuju da preduzeća koja je koriste rade po višim standardima, piše Biznis insajder, a prenosi Sputnjik.

“South China Morning Post” piše da je više desetina kompanija i kineskih vojnika koristilo neki od programa “emocionalnog nadzora” koji nose naziv “Neuro Cap”, a koje je finansirala država. Ti programi napravljeni su na univerzitetu Ningbo.

“Mislili su da možemo da im čitamo misli”

“U početku je program izazivao otpor i nelagodnost jer su zaposleni mislili da možemo da čujemo i njihovo mišljenje. Nakon nekog vremena navikli su se na uređaj i nosili su ga po ceo dan na poslu”, rekla je profesorka sa Univerzitetu Ningbo Džin Džia.

Na osnovu podatak koji su dobijali putem te tehnologije poslodavci su mogli da pošalju zaposlene na slobodan dan ili da donesu odluku o preraspodeli na neko drugo radno mesto.

“Kada sistem izda upozorenje, rukovodilac traži od radnika da uzme slobodan dan ili da pređe na neko drugo mesto. Neki poslovi zahtevaju visoku koncentraciju. Nema mesta za grešku”, navela je ona.

Druga vrsta senzora, koju je izradila tehnološka kompanija “Deayea”, navodno je korišćena kod vozača brze pruge na relaciji Peking-Šangaj. Korišćena je kapa koju je vozač nosio, a u koju je ugrađen senzor koji je mogao upozoriti u slučaju da vozač zaspi.

Danas objavljeno

Novi udar na Facebook: “Bitnije im je da zarade novac”

Vanja A

Intel Xe-HPG Arc Alchemist grafičke karte bi mogle biti u cjenovnom rasponu od 650 do 825 dolara

Vanja A

Redmi Note 11 Pro 5G će imati AMOLED displej sa 120Hz osvježavanjem

V.R.

Ostavite komentar