16. Augusta 2022.

Šenon: Zdrava kombinacija brokule i karfiola

Big Portal

No, sve je veće zanimanje potrošača za “novo” povrće iz grupe kupusnjača svijetlozelenog cvata –  šenon.

Šenon, romanesko ili rimska brokula nastala je ukrštanjem karfiola i brokule, no ukus je blaži i ugodniji, te je djeca radije jedu, a nešto je i vredniji po sastavu vitamina, minerala i ostalih zdravih materija.

Najfascinantniji dio romanesko brokule je njen izgled. Spiralni pupoljci ove vrste brokule su stvoreni na način da je svaki pupoljak u spirali sastavljen od niza manjih pupova, što estetski izgleda vrlo privlačno.

Iako je ovo atraktivno povrće skuplje od klasične brokule i karfiola, priprema se na sličan način uz minimalnu pripremu.

Šenon se ističe visokim vrijednostima glukozinolata koji imaju dominantnu ulogu u antikancerogenoj aktivnosti u ljudskom organizmu, a kako bi se očuvala njegova hranidbena i zdravstvena vrijednost, preporučuje se što kraća termička obrada svježeg cvijeta. Zbog svog zanimljivog izgleda, lijep je i kao dekoracija u zdjeli s povrćem i voćem na stolu.

Cilj uzgoja je cvijet koji se, kao i kod karfiola, razvija na skraćenoj stabljici, ali su cvjetni pupovi unutar cvijeta romaneska izrazito krupniji. Brojnim se analizama ontogenetskih i morfoloških svojstava sorti šenona utvrdilo da je ovo zanimljivo povrće zapravo tip karfiola, a ne brokule.

Tako sorte svijetlozelenog cvata piramidalnog oblika ubrajamo u poseban tip karfiola – romanesko. U poređenju s karfiolom bijelog cvata, romanesko se ističe višim vrijednostima vitamina C, karotenoida, polifenola i visokom antioksidativnom aktivnosti zbog prisutnosti biljnih pigmenata. Naime, biljni pigmenti su važni za ljudski organizam jer djeluju kao prirodni antioksidanti budući da neutraliziraju slobodne radikale i čuvaju integritet ćelije, sprečavajući oštećenje ćelijskog tkiva. Kao i kod ostalih kupusnjača, optimalne temperature za vegetativni rast šenona su od 15 do 20 stepeni Celzijusa te je kombinacijom raznolikih klimatskih prilika.

  • Nizak nivo kalorija – odličan je za osobe koje se odluče za dijetu jer velika količina šenona i dalje ima malu količinu kalorija. Ujedno ne sadrži nikakve masti.
  • Poboljšava cirkulaciju – brokula je poznata po tome što poboljšava cjelokupni rad krvnog sistema, pa tako slična svojstva ima i šenon. Pomaže i prilikom smanjivanja lošeg holesterola, snižavama krvni pritisak te reguliše nivo šećera u krvi.
  • Pomaže pri gubitku tjelesne težine – osim male količine kalorija, šenon sadrži i visok nivo vlakana koji pomažu prilikom gubitka kilograma. Vlakna u hrani poboljšavaju probavu, ali i stvaraju duži osjećaj sitosti što vas sprečava od prejedanja.
  • Jača kosti – šenon ima veći nivo kalcijuma u sebi nego mlijeko pa tako može pomoći prilikom bolesti kostiju kako bi ih ojačao, a odličan je za korištenje kod ljudi koji pate od osteoporoze.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare