5. Augusta 2022.

Senf, majonez i kečap: Jedan umak čuva žene od moždanog udara, drugi povećava plodnost muškarca

Big Portal

Kečap

Utvrđeno je da ljuti kečap potencijalno podstiče plodnost muškaraca. Antioksidans likopen, koji paradajzu daje boju, može povećati broj spermatozoida do 70 odsto, prema jednoj studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Šefildu.

Američko istraživanje iz 2002. sprovedeno na 47 hiljada muškaraca pokazalo je da jedenje kečapa dva ili više puta nedeljno takođe može smanjiti rizik od razvoja raka prostate za oko 20 odsto.

Međutim, Signe upozorava da kečap može da sadrži velike količine dodatih šećera.

“Ako želite da smanjite unos šećera, pronađite sorte bez šećera ili sa smanjenim udelom dodanih šećera”, rekla je.

Senf

Senf se smatra jednim od najstarijih poznatih umaka na svetu, a istorijski zapisi sugerišu da je korišćen još u starom Egiptu.

Senf je prepun selena i magnezijuma, koji mogu da imaju svojstva protiv upala. Neke su studije takođe otkrile da može da štititi od bakterija i gljivica poput E. coli.

Međutim, druge studije tvrde da senf nema zaštitnih učinaka. Uz to, varijacije senfa mogu imati visok udeo natrijuma pa ga treba jesti umereno.

“Visoki unos natrijuma može povisiti krvni pritisak i dovesti do kardiovaskularnih bolesti”, upozorila je Signe.

S druge strane, slađi senf u sebi sadrži visok udeo šećera, što takođe može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i debljanja.

Majonez

Uprkos tome što se smatra nezdravim zbog visokog udela masti, majonez se proizvodi od nutritivno korisnih namirnica.

“Majonez se tradicionalno pravi od biljnog ulja i jaja, a obe namirnice su hranjive. Ulje sadrži nezasićene zdrave masti, a jaje osigurava proteine, kao i hranjive materije poput vitamina D”, rekla je Svanfeldt.

Majonez takođe ima visoku koncentraciju vitamina E, za koji je jedna studija pokazala da može da zaštiti žene u postmenopauzi od moždanog udara. Istraživači iz Intergroupa iz Arizone i Univerziteta u Minesoti otkrili su da žene u postmenopauzi sa značajnim količinama vitamina E u ishrani imaju manju verovatnoću da će umreti od moždanog udara. Najkoncentrisaniji izvor hrane vitamina E koji je konzumirala grupa žena u studiji bio je majonez.

Dakle, kao i sa svim dobrim stvarima u životu, umerenost je ključna.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare