Senatori optužuju: CIA ima tajni program koji špijunira Amerikance - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Senatori optužuju: CIA ima tajni program koji špijunira Amerikance

CIA ima tajnu bazu podataka na kojoj čuva informacije prikupljene o američkim građanima, tvrde dva senatora iz Demokratske stranke.

Demokrate Ron Vajden iz Oregona i Martin Hajnrih iz Nju Meksika, koji sede u Obaveštajnom komitetu Senata, optužili su Centralnu obaveštajnu službu da krije detalje o tajnom programu od javnosti i Kongresa.

Dvojica senatora zatražila su od obaveštajnih zvaničnika da se obelodane informacije o programu.

Zahtev senatora upućen je prošle godine, ali je tek sada deklasifikovan. Veliki deo pisma je redaktovan.

U njemu Vajden i Hajnrih navode da obaveštajni program funkcioniše van zakonskih okvira.

Već dugo vremena postoje zabrinutosti o tome koje sve informacije CIA prikuplja o građanima u SAD, imajući u vidu prethodna kršenja građanskih sloboda.

Vajden već dugo vodi borbu sa tajnim aktivnostima obaveštajnih službi. Senator je još 2013. godine ispitivao tadašnjeg direktora NSA o tome da li i koje podatke ta agencija prikuplja.

Uprkos tome što je dobio negativan odgovor, kasnije te godine Edvard Snouden otkrio je da NSA čuva ogromne količine podataka, koje dobija preko internet provajdera i društvenih mreža, kao i da ima evidenciju o stotinama miliona poziva od telekomunikacionih kompanija.

Prikupljanje privatnih podataka ponovo je u fokusu proteklih nedelja u okršaju EU i „Mete“, koja je pripretila da će ugasiti Fejsbuk i Instagram na Starom kontinentu ukoliko im evropski regulatori ne dozvole da prikupljene podatke prebacuju na servere u SAD.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Čuvajte se ako preuzimate MSI Afterburner, zaražen je crypto virusom

Zeljka

Na prodaju telefonski brojevi gotovo 500 miliona WhatsApp korisnika širom svijeta

Zeljka

Stižu prve informacije o PlayStation 6 konzoli

Zeljka

Ostavite komentar