Senat poništio Trampov veto i usvojio godišnji odbrambeni budžet SAD-a - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Senat poništio Trampov veto i usvojio godišnji odbrambeni budžet SAD-a

Kongres Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u oba doma je ponovo izglasao odbrambeni budžet za 2021. godinu i opovrgnuo veto kojeg je prošle sedmice na prvobitno usvojeni budžet uložio američki predsjednik Donald Tramp.

U vanrednom novogodišnjem zasjedanju Predstavnički dom Kongresa ekspresno je dvotrećinskom većinom opovrgnuo Trampov veto, a potom je to na isti način učinio i gornji dom Kongresa, odnosno Senat u kojem Trampovi republikanci imaju većinu.

Kongres je tako prvi put poništio Trumpov veto na neki zakon i to na samom kraju njegovog mandata.

U donjem domu Kongresa za poništavanje Trampovog veta odbrambeni budžet glasala su 322 zastupnika, nasuprot 87 zastupnika koji su glasali protiv. U senatu je poništavanje Trampovog veta izglasano sa 81 senatorskim glasom za i 13 glasova protiv.

Odlazeći američki predsjednik Tramp je krajem prošle sedmice na Twitteru napisao kako će njegov veto u Kongresu poništiti “slabo i umorno” republikansko rukovodstvo.

Poništavanje njegovog veta Tramp smatra sramotnim činom kukavičluka i podređivanja bogatim tehnološkim kompanijama.

Kongres je prvobitno sredinom decembra usvojio nacrt budžeta vrijedan više od 740 milijardi dolara namijenjenih za odbranu SAD-a tokom 2021. godine.

Tramp je prošle sedmice poslao notu Kongresu u kojem ih obavještava da ulaže predsjednički veto na nacrt Zakona o odbrambenom budžetu (NDAA) jer smatra da ne obuhvata sve ključne teme nacionalne sigurnosti i da je oprečan njegovim sigurnosnim i spoljnopolitičkim prioritetima za Ameriku.

“Ovakav nacrt je poklon Kini i Rusiji”, poručio je Tramp u noti poslanoj Kongresu.

Nacrt zakona NDAA vrijedan je 740,5 milijardi dolara, uključujući 635,5 milijardi dolara osnovnog budžeta za Pentagon i 69 milijardi dolara za potencijalne prekookeanske vojne operacije. Tu je i 8,9 milijardi dolara namijenjenih za troškove izvan okvira zakona te 26,6 milijardi dolara koji će posredstvom Ministarstva energetike biti utrošeni za potrebe nuklearnih kapaciteta SAD-a.

Tramp je tražio da se u budžet uvedu dodatne mjere protiv tehnoloških kompanija koje su navodno bile umiješane u izborni proces u SAD-u i bile nastrojene protiv njega i njegove kampanje.

Donald Trump se ne slaže ni s tim što zakon o financiranju Pentagona predviđa da se preimenuju vojne baze koje nose ime generala konfederacijskih snaga, koji su zagovarali ropstvo.

Nacrt nije u skladu ni s Trampovim stavovima o smanjenju američke vojne prisutnosti u Njemačkoj i Južnoj Koreji.

Danas objavljeno

Nova pravila za ulazak u Njemačku

M.

Kina upozorila: “Pomno vas pratimo”

M.

Vučić najavio diplomatsku akciju, prvo sastanak sa Dodikom a potom i sa Bakirom

M.

Ostavite komentar