Selo iz bajke kojem su turisti noćna mora - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Selo iz bajke kojem su turisti noćna mora

Na sjeveru Austrije, na obali Halštatskog jezera, nalazi se selo Halštat koje ima oko 800 stanovnika. Stanovnici su vrlo negostoljubivi i ne žele turiste.

Od 1997. godine Halštat je pod zaštitom Uneska. Privlači veliki broj turista pošto se 2006. godine, kao turistička destinacija, pojavio u južnokorejskoj emisiji za putovanja, navodi News.com.au.

https://www.instagram.com/p/B7EEs5GgIWO/?utm_source=ig_web_copy_link

Od tada su ljubitelji Instagrama nagrnuli u njega i na ovoj društvenoj mreži može se videti veliki broj fotografija koje su nastale tamo.

Osim prelepog pejzaža, ovo selo privlači turiste, jer je bilo inspiracija za grad iz animiranog filma Ledeno kraljevstvo.

Dnevno, Halštat poseti oko 10.000 turista iz Azije, a godišnje više od milion ljudi.

https://www.instagram.com/p/B7D6fM4BFAD/?utm_source=ig_web_copy_link

Pojedini turisti se i venčavaju u ovom bajkovitom selu.

Tokom decembra meseca požar je uništio značajan deo priobalja sagrađenog u 16. veku, policija istražuje slučaj, a krivac još nije uhvaćen.

Gradonačelnik Halštata zamolio je turiste da ih ne posećuju. Čak su i putevi zatvarani kako bi turisti bili odbijeni, ali to nije urodilo plodom. Takođe je napomenuo da je Halštat važan deo kulturne istorije, a ne muzej.

https://www.instagram.com/p/B7LQGs4hx5H/?utm_source=ig_web_copy_link

„Želimo da smanjimo broj turista, da ih bude tri puta manje, ali nemamo način da ih zaustavimo“, istakao je gradonačelnik Halštata.

Postoje i oni koji su zadovoljni turističkom posetom, hotelijeri, ugostitelji. Sobe u hotelima koštaju od 300 do 400 evra po osobi, dok je korišćenje javnog toaleta evro, a koristi ga oko 4.000 ljudi dnevno.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Znate li gdje je najduža pješčana plaža u Evropi?

D

NE PRESTAJE DA ŠOKIRA: Adel neprepoznatljiva

D

STAO NA LUDI KAMEN: Oženio se Šon Pen, od supruge je stariji – 31 godinu!

D

Ostavite komentar