Seljimi izveden pred sudiju u Hagu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Seljimi izveden pred sudiju u Hagu

Јedan od članova Glavnog štaba terorističke OVK Redžep Seljimi izveden je pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu radi upoznavanja sa optužnicom i izjašnjavanja o krivici.

Ročištu prisustvuju pomoćnici Specijalizovanog tužioca Kosova Džeka Smita, kao i Seljimijev pomoćni branilac Robert Karels, koji je objasnio da glavni branila Dejvid Јang nije bio u situaciji da dođe usljed mjera za sprečavanje širenja virusa kovid 19 uvedenih u Velikoj Britaniji.

Sudija Nikolas Giju podučio je, pored ostalog, Seljimija i ostale učesnike u postupku da ne smiju da otkrivaju podatke koji su zaštićeni i tajni.

U daljem toku ročišta Seljimiju će biti pročitana redigovana optužnica koja ga zajedno s Hašimom Tačijem, Karijem Veseljijem i Јakupom Krasnićijem tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, nakon čega će ga sudija će ga pozvati da se izjasni o krivici po optužbama za koje se tereti.

On može odmah da se izjasni o krivici ili u roku od 30 dana, na novom ročištu.

Seljimi je uhapšen u četvrtak, 5. novembra, nakon čega je zajedno sa Tačijem i Veseljijem iz Prištine prebačen u Hag i smješten u pritvor.

Tači, Krasnići i Veselji izjasnili su se da nisu krivi za optužbe za koje ih tereti Specijalizovani tužilac Kosova.

Pred Specijalizovanim vijećima u Hagu, poznatim i kao sud za zločine OVK, Seljimi će kao i ostali odgovarati i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počininla na Kosovu i Metohiji i sjeveru Albanije u periodu, koji je obuhvaćen optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužbama koje su napisane u 10 tačaka, zajedno sa ostalima se, pored drugih optužbi, tereti za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, koja su izvršena bilo po njegovom naređenju, bilo uz njegovu pomoć, podršku ili sa njegovim znanjem.

Danas objavljeno

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Dva slučaja vršnjačkog nasilja u osnovnoj školi u Nevesinju

M.

ERS želi 65, a privrednici 50 evra po megavatu

M.

Ostavite komentar