Selfi za istoriju: Slika Zaeva i Ciprasa obišla svet, "gradimo mostove" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Selfi za istoriju: Slika Zaeva i Ciprasa obišla svet, “gradimo mostove”

Grčki premijer Aleksis Cipras na konferenciji s premijerom S. Makedonije Zoranom Zaevim poručio je da je oni pokušavaju da izgrade drugačiju istoriju Balkana.

Kako je rekao, zajedno pokupavaju da zaustave narativ nacionalne mržnje i pokušaju da sagrade narativ razumevanja, prenosi portal a1on.

Zaev je preneo da je Cipras pre nekoliko dana pozvao Evropsku uniju da otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom, čime je, kako je ocenio, doprineo relativizaciji nacionalizma i postizanju napretka između dva naroda, prenosi portal A1on.

Zaev je napomenuo da je danas prvi put u svojoj istoriji Republika Severna Makedonija domaćin jednom grčkom premijeru.

“Današnji dan je istorijska prekretnica. Do sada smo gledali propuštene prilike i izgubljeno vreme. Pred nama su sada prilike i zajednički interesi. Oba naroda su pokazali da su spremni za hrabre odluke i da ono što je juče bilo ne moguće danas je postalo realnost”, istakao je Zaev.

Rekao je i da sprovođenje Prespanskog sporazuma omogućava Grčkoj i Severnoj Makedoniji da maksimalno iskoriste političke i ekonomske kapacitete.

Dodao je da su njih dvojica potpisala akcioni plan koji su dogovorili ministri dve zemlje tokom bilateralnih sastanaka, a do sredine maja će biti formirana ekspertska grupa o upotrebi sporazuma i imena.

Takođe, sporazum će biti implementiran u delu koji se odnosi na saradnju u odbrani i zalaganju Grčke za ulazak SM u Evropsku uniju.

On je takođe dodao da ovi sporazumi omogućavaju poboljšanje životnih uslova građana.

Cipras je potvrdio da je reč o prvoj poseti jednog grčkog premijera Severnoj Makedoniji, primetivši da su izgubljene tri decenije i da je sada neophodno da se deluje brzo kako bi se prevazišli jazovi.

“Pričali smo o saradnji u okvirima NATO i regiona. O kvadrilateralnoj saradnji. Najbitnije pitanje je bila ekonomija”, ocenio je Cipras i najavio da će biti izbegnuto dvojno oporezivanje koje je postojalo do sada.

On je zaključio da je ova poseta istorijska i da treba da se grade mostovi umesto zidovi.

Poručio je da Grčka podržava Severnu Makedoniju u svojim naporima da postane deo EU.

“Mi ćemo biti ovde da vas podržimo. Bili smo dočekani s ljubavlju i prijateljstvu, te nastavljamo da gradimo snažno prijateljstvo”, kazao je Cipras.

Makedonski premijer Zaev pozvao je građane Severne Makedonije da izgrade prijateljske odnose sa susedima iz Grčke onako kako je on uspostavio prijateljstvo sa Ciprasom tokom prethodnih meseci.

Inače, brojni svetski mediji pišu o ovom susretu dvojice lidera, prenose “istorijski selfi”, te ocenjuju da su dve zemlje otvorile novo poglavlje.

Tokom susreta premijera Grčke i Severne Makedonije, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, ispred zgrade vlade u Skoplju nisu intonirane himne, što inače nije uobičajeno za zvanične posete tim pre što je ova u grčkim medijima okarakterisana kao istorijska.

Zbog velikog interesovanja javnosti koja želi da zna da li su himne izostavljene namerno i da li je to zato što se tekst severnomakedonske himne odnosi na staro ime Makedonije, a ne na ustavni naziv države, Republika Severna Makedonija, iz vlade su saopštili da je tako predviđeno protokolom.

Objasnili su da je protokol izostavio intoniranje himni zbog, kako tvrde, kašnjenja Ciprasovog aviona i nastojanja da se ispuni predviđen dnevni raspored.

Ciprasov avion je, kako su preneli pojedini mediji, kasniio je u dolasku 15 minuta.

Danas objavljeno

Majka bacila dvoje djece kroz prozor; “Umorna od toga što je sama”

M.

Fon der Lajen poručila: Cilj EU do kraja 2021. izvesti 700 miliona doza vakcina protiv korone

M.

Tragedija: Utopilo se dvoje djece kod Lovćenca

M.

Ostavite komentar