Selektivno prikupljanje otpada od marta u Banjaluci - BIGportal.ba
Banja Luka

Selektivno prikupljanje otpada od marta u Banjaluci

Pilot projekat selektivnog prikupljanja otpada kojim bi, za početak bilo obuhvaćeno 229 domaćinstava iz Rosulja, treba da počne u toku marta, potvrdio je za “Nezavisne” Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Gradske uprave Banjaluka.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat je trebalo da počne 1. marta, ali zbog kašnjenja isporuke crnih i zelenih kanti preduzeću “Čistoća” to će biti malo prolongirano.

“Nadamo se da će taj problem biti riješen uskoro i da ćemo s ovim pilot projektom početi u toku marta. Na osnovu iskustva i rezultata iz ovog dijela grada, projekat će polako biti proširen i na druge dijelove”, kazao je Bilčar.

Ovim pilot projektom biće obuhvaćena domaćinstva u individualnim stambenim objektima u okviru ulica Stevana Markovića, Radoslava Lakića, Milana Stevilovića i XIV srednjobosanske brigade.

U Odjeljenju za komunalne poslove rekli su ranije da je planirano da projekat od uspostavljanja traje 12 mjeseci.

“Odabir naselja i ulica je izvršen zbog geografske povoljnosti naselja i gustine domaćinstava”, istakli su u Odjeljenju.

Prema planu, u 229 domaćinstava u Rosuljama biće postavljene po dvije posude, odnosno kante, za otpad od 240 litara, od kojih jedna za komunalni otpad i biootpad, a druga za reciklabilni otpad, odnosno papir, karton, plastična i metalna ambalaža te staklo.

U fokusu su ulice iz kojih se otpad prikuplja s kućne adrese, koji su inače i najčistiji dijelovi grada.

“Domaćinstva će ubuduće imati i zadatak da razdvajaju otpad, što će radnici ‘Čistoće’ takođe odvoziti. Za uzvrat, odnosno kako bismo ih stimulisali da razdvajaju otpad, ponudićemo im umanjenje trenutne cijene odvoza komunalnog otpada za 30 odsto”, kazao je ranije Bilčar.

Dodao je da je potrebna velika saradnja s građanima i “Čistoćom” kako bi cijeli projekat imao efekta, ali i vrijeme za određene rezultate, te da će dobrobiti realizacijom ovog projekta biti višestruke.

“Osim uštede prostora na deponiji, iz starih iskorištenih proizvoda dobiće se novi proizvodi uz manje utroška vode, energije i materije i uz smanjenje emisije ugljen-dioksida u atmosferu. Omogućiće se bolja edukovanost građana i osviještenost da selektivnim prikupljanjem otpada živimo u skladu s održivim razvojem”, dodao je Bilčar.

NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

Planirana isključenja el.enegije za 08.12.2021.godine

Vanja A

Bogat program u parku: Pogledajte koje sadržaje donosi “Banjalučka zima” ove sedmice

M.

Pješački prelaz u Boriku biće izdignut kao “platforma”

M.

Ostavite komentar