Seksualno nasilje: Francuski glumac Žerar Depardje osumnjičen da je silovao koleginicu - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Seksualno nasilje: Francuski glumac Žerar Depardje osumnjičen da je silovao koleginicu

Francuski glumac, koji ima 73 godine, optužen da je napastvovao i silovao koleginicu u svojoj kući 2018. godine.

Francuski glumac Žerar Depardje zvanično je pod istragom zbog optužbi da je pre tri godine silovao glumicu u svom domu.

Žena ga optužuje za silovanje i napad u Parizu u avgustu 2018. godine.

Njegov advokat rekao je francuskoj novinskoj agenciji AFP da je Depardje “u potpunosti osporio” optužbe i naglasio da istraga nije smela da dospe u javnost.

Svet umetnosti u Francuskoj potresao je niz optužbi za seksualno zlostavljanje protiv vodećih ličnosti.

Depardje, 73, jedan je od najpoznatijih francuskih glumaca, poznat po filmovima poput Zelena karta (Green Card) i Sirano (Cyrano), koja mu je donela nagradu na Kanskom festivaliu za najboljeg glumca.

Početna istraga o navodima za silovanje prekinuta je 2019. godine, a tužioci su se pozivali na nedovoljno dokaza, ali je zvanično obnovljena decembra 2020. godine.

Glumac je na slobodi, ali pod sudskim nadzorom.

Zastupnica tužinje, advokatkinja Elodi Tuajon-Ibon rekla je za AFP da se nada da će “privatni život” njene klijentkinje biti poštovana.

Ko je Depardje?

Krupna građa, ali istovremeno i veština da predstavi delikatnu emotivnu stranu, Depardjeu su otvorila vrata kinematografije, a glumio je u oko 170 filmova.

Probio se filmom Les Valseuses 1973. godine.

Za ulogu Sirana de Beržeraka u filmu Sirano dobio je nagradu na Kanskom festivalu 1990. godine, a za istu ulogu je nominovan za Oskara.

Zelena karta, komedija na engleskom jeziku snimljena iste godine sa Endi Mekdauel, donela mu je dodatno priznanje van francuskog govornog područja.

Poslednjih godina Depardje je u bio u centru pažnje zbog oštrih kritika na račun francuskih vlasti i poreskih zakona, a u znak protesta zbog visokih poreza preselio se u Belgiju.

Pre osam godina (2013. godine), dobio je rusko državljanstvo, na osnovu dekreta koji je potpisao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Poseta Srbiji

Godinu dana kasnije, Depardje je bio gost Srbije kada je u Jugoslovenskoj kinoetci dobio najveće priznanje – Zlatni pečat.

Aleksandar Vučić, tadašnji premijer Srbije, ugostio je Depardjea i razgovarali su o mogućoj saradnji u promovisanju Srbije u svetu.

Dotakli su se i tada aketuelne teme – krize u Ukrajini i sukoba sa Rusijom.

“Što se mene tiče, uvek njega pitajte za Ukrajinu, samo da ja ništa ne govorim”, rekao je Vučić.

Ograđujući se da kao umetnik nije kompetentan da komentariše ovo pitanje, Depardje je tada hvalio Srbiju da je “pokazala vidovitost, odlučnost i humanost” odlukom da ne uvede sankcije Rusiji zbog tadašnje krize u Ukrajini, preneto je tada na sajtu Vlade Srbije.

“Ponosan sam na to što Srbija nije pratila Evropu kada je reč o blokiranju Rusije i uvođenju sankcija, zato što je to situacija koja će se sigurno rešiti, i to unutar Evrope, među Evropljanima. To je nešto zbog čega sam impresioniran Srbijom”, naveo je Depardje.

Depardje je nazvao Srbiju “malom, ali velikom zemljom”, kada su u pitanju njena istorija i kultura.

“Mene zanima kultura, i to je razlog zašto sam ovde.

“Nisam došao bilo šta da tražim, već da upoznam humane ljude. To je ono po čemu želim da budem prepoznat u svetu – da sam građanin sveta”, naglasio je Depardje.

Vučić mu je tada poklonio tri boce vina i drugih promotivnih domaćih proizvoda.

Tadašnji premijer, a sada predsednik Srbije rekao je “srećan i počastvovan” zbog toga što je Depardje “pokazao veliko poštovanje prema Srbiji, srpskoj istoriji, a na neki način i prema srpskoj politici”.

Rekao je i da je mogućnost saradnje sa Depardjeom otvorena.

“Nismo se dogovarali ni o kakvim oblicima formalne saradnje, jer prijatelji to mogu da rešavaju i na drugačiji način.

“Važno je da će Žerar na svakom mestu u svetu i dobro i lepo govoriti o Srbiji”, rekao je Vučić.

Zamolio je Depardjea da “napravi nešto što bi bilo povoljno za Srbiju”, poput filma u kojem će se o Srbiji govoriti pozitivno.

Prema rečima Vučića, Depardje je to prihvatio.

Tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavio je francuskom glumcu projekat Beograd na vodi i pozvao ga je da naredne godine (2015.) ponovo dođe u glavni grad Srbije kada bude počela izgradnja prve zgrade i Beogradske kule.

“Ovaj projekat omogućava novi život koji vodi računa o čoveku, stvara novi prostor i omogućava ljudima da žive u blizini reke, u kojoj čak može i da se pliva, jer koliko sam video, na njoj postoji plaža na kojoj je moguće kupanje, što na mnogim drugim rekama u svetu, zbog zagađenja, nije moguće”, rekao je tada Depardje, prema saopštenju iz Skupštine grada Beograda.

Mali je Depardjeu poklonio pozlaćeni medaljon sa motivima i grbom grada Beograda, kao i ikonu svetog Arhangela Mihaila.

Nekoliko godina kasnije, međutim, Depardje je od silnih pohvala i epiteta, u pojedinim medijima u Srbiji dobio kritike zbog snimanja filma sa Albancima.

Večernje novosti su tada prenele sa se Depardje dogovorio sa Vladom Albanije da snimi film “Milošević i ja”.

Drugi mediji, poput prodržavnog lista Alo optužili su Depardjea da “patološki mrzi reditelja Emira Kusturicu, a samim tim i sve Srbe”.Izvor: BBC News na srpskom

Danas objavljeno

Sumanuto: Kardi Bi kupila ćerki poklone od 29 hiljada dolara

Vanja A

Balensijaga i Ramštajn – saradnja koju niko nije želio

Vanja A

Četiri dana nakon Philipove smrti kraljica se vratila dužnostima

Vanja A

Ostavite komentar