Šefovi ukrali 800 hiljada KM - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Šefovi ukrali 800 hiljada KM

Okružno tužilaštvo u Trebinju zaprimilo je od MUP-a Republike Srpske izvještaje protiv 19 lica koja se sumnjiče da su na štetu “Elektroprivrede Republike Srpske” i drugih preduzeća i opština stekli protrivpravnu imovinsku korist, u iznosu od skoro 800 hiljada maraka.

Okružno tužilaštvo u Trebinju zaprimilo je od MUP-a Republike Srpske izvještaje protiv 19 lica koja se sumnjiče da su na štetu “Elektroprivrede Republike Srpske” i drugih preduzeća i opština stekli protrivpravnu imovinsku korist, u iznosu od skoro 800 hiljada maraka.

U trebinjskom Okružnom tužilaštvu potvrdili su da je pokrenut postupak protiv 19 lica koja se sumnjiče da su za sebe pribavili protrivpravnu imovinsku korist u iznosu od 776.649 KM, oštetivši za taj iznos pravna lica u kojima su zaposleni. Riječ se o predmetu koji je pokrenut prije godinu i četiri mjeseca, kada su u stanu kod penzionisanog profesora iz Trebinja, Vukašina Papovića, pronađeni brojni falsifikati računa, putnih naloga i diploma.

„Jedno lice tereti se da je počinilo krivično djelo ‘falsifikovanje isprave’, za ostalih 18 lica su podneseni izvještaji za dva krivična djela – falsifikovanje isprava i zloupotrebe u službi. Kao što je poznato iz prethodnog perioda, ova lica terete se da su u više navrata falsifikovane račune, zajedno sa putnim nalazima, predavali pravnom licu u kojem su zaposleni i sa tim falisifikovanim naplaćivali postojeće račune, čime su stekli protivpravnu korist, odnosno štetu za pravno lice u kojem su zaposleni“, kaže Srđan Vukanović, portparol Okružnog tužilaštva u Trebinju.

Među 18 lica koja se terete da su koristila usluge Vukašina Papovića mahom su vozači iz “Elektroprivrede Republike Srpske”, Rudnika i termolektrane “Gacko”, “Hidrolektrana na Trebišnjici”, “Elektro-Hercegovine”, opštine Gacko i grada Trebinja, a u ovoj grupi jedino zvučno ime je visokopozicionirani kadar bilećkog SNSD-a, nekadašnji predsjednik Skupštine opštine Bileća, aktuelni odbornik u ovoj skupštini i finansijski direktor HET-a, Ljubo Vuković, inače brat Radovana Vukovića, narodnog poslanika SNSD-a. Nebojša Vukanović, narodni poslanik iz Trebinja, nada se da se ovim izvještajem neće završiti cijeli slučaj jer, kako kaže, u ovom predmetu ima veliki broj visokopozicioniranih funkcionera, direktora i savjetnika.

„Postavlja se pitanje zašto je on jedina krupnija riba u ovom predmetu i gdje su ostali ministri, savjetnici, direktori, kojih ima puno i koji se nisu našli u ovom izvještaju. Nadam se da je ovo samo prvi u nizu i da će se ostali moćnici naći gdje ime je mjesto – iza rešetaka i gdje će im se oduzeti imovina. Zbog čega se samo Ljubo Vuković našao od svih tih moćnika“, zapitao je Nebojša Vukanović.

U Okružnom tužilaštvu u Trebinju istakli su da će sprovesti sve istražne radnje, ali da je riječ o kompleksnom predmetu, zbog čega ne mogu precizirati kada će biti završena kompletna istraga.

BN TV

Danas objavljeno

Bajden uz suze položio zakletvu i zvanično postao 46. predsjednik Amerike

D

Bajden stigao u Kapitol, sve spremno za inauguraciju

D

I Pens ostavio pismo svojoj nasljednici

D

Ostavite komentar