1. Oktobra 2020.

“Šefica EU na Kosovu tražila pomoć članica EU”

Big Portal

Tako bar tvrdi ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je za TV pink rekao da je Apostolova tražila pomoć članica EU kako se rad tog suda ne bi opstruisao na Kosovu, i podsetio da je Priština ranije tražila da se Specijalni sud ukine u Hagu i da zaseda samo na Kosovu.

“Sada su dali neke amandmane kako bi se sud stavio van ustava, što znači van zakona – da se ukine sud. Tražili su da u Vašingtonu (tokom razgovora predstavnika Beograda i Prištine) to bude jedna od tačaka”, rekao je Dačić.

Naglasio je da “sled događaja” ide ka tome da predsednik Kosova Hašim Tači bude uhapšen po nalogu tog suda, i da to kako je rekao, dokazuje obelodanjenje optužnice.

Kazao je da je siguran da optužnicu nisu objavili Evropljani i napomenuo da je “na čelu tog suda jedan Amerikanac” te smatra da administracija SAD nije sebi mogla da dozvoli da sporazum o ekonomskoj normalizaciji potpiše neko ko bi ubrzo bio uhapšen.

Govoreći o pitanju zaštićenih svedoka Specijalnog suda, Dačić je rekao da se ubistva tih osoba dogadjaju u zapadnim zemljama, a ne na Kosovu i da to govori da je reč o “organizovanim zaverama i da neko to pomaže”.

O formiranju nove Vlade Crne Gore Dačić je kazao da je veoma komplikovano da ona bude “po ukusu svih” zbog toga što je formiraju tri koalicije.

“Opoziciji je potrebno da preživi dolazak na vlast. Teško je vlastima da prežive pad sa vlasti, ali je isto tak teško opoziciji da preživi dolazak na vlast – da se predje sa reči na dela”, ocenio je Dačić.

Istakao je da je potrebno da se “spusti lopta”, odnosno da “ne barataju” stvarima o kojima nemaju punu saglasnost već da pronadju “zajednički jezik” kako bi se formirala vlada i počelo sa sprovodjenjem drugačije politike od one predsednika Crne Gore Mila Djukanovića.

Na pitanje da li bi želeo da ostane ministar spoljnih poslova, Dačić je rekao da je to kao kada bi ga neko pitao da li bi želeo da osvoji Ligu šampiona, ali je dodao da nema konačnih dogovora.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare