Šef WhatsAppa optužio Apple da je ažuriranje o bezbjednosti djece "sistem nadzora" - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Šef WhatsAppa optužio Apple da je ažuriranje o bezbjednosti djece “sistem nadzora”

Nije prvi put da se dve kompanije sukobljavaju oko privatnosti.

Dan nakon što je Apple potvrdio planove za novi softver koji će mu omogućiti otkrivanje slika zlostavljanja dece na fotografijama korisnika iCloud-a, Facebook-ov šef WhatsAppa Will Cathcart, kaže da je “zabrinut” zbog takvih planova.

Cathcart je na Twitteru saopštio da se “Appleov sistem nadzora vrlo lako može koristiti za skeniranje privatnog sadržaja u potrazi za bilo čim što Apple ili vlada odluče da žele da kontrolišu”.

On je takođe postavio pitanja o tome kako bi takav sistem mogao da se eksploatiše u Kini ili drugim zemljama, ili da ga zloupotrebljavaju kompanije kao špijunski softver.

Portparol Apple-a osporio je Cathcart-ovu karakterizaciju softvera, objasnivši da korisnici mogu izabrati da onemoguće iCloud Photos. Apple je takođe rekao da se sistem obučava samo na bazi “poznatih” slika koju je obezbedio Nacionalni centar za nestalu i eksploatisanu decu (NCMEC) i druge organizacije, i da neće biti moguće da funkcioniše na neki drugi način.

Nije iznenađujuće što Facebook ima problema sa Appleovim planovima, jer je div iz Kupertina godinama optuživao Facebook zbog prikupljanja privatnih podataka svojih korisnika, čak i kada je društvena mreža prihvatila end-to-end enkripciju.

Nedavno su se kompanije sukobile oko ažuriranja privatnosti koja je ometala sposobnost Facebooka da prati svoje korisnike, ažuriranje za koje je kompanija rekla da će naštetiti prihodu od oglašavanja.

Danas objavljeno

Zašto Edvard Snowden poziva korisnike da prestanu da koriste ExpressVPN?

Zeljka

AU Optronics najavljuje 85-inčni 4K 240Hz TV panel

Zeljka

Samsung je odložio objavu Galaxy M52 5G telefona

Zeljka

Ostavite komentar