Šef SZO u Srbiji: Bojim se da je Srbija pred zatvaranjem - BIGportal.ba
Region Vijesti

Šef SZO u Srbiji: Bojim se da je Srbija pred zatvaranjem

Direktor kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je danas da se trenutna situacija u vezi sa koronavirusom u Srbiji može nazvati trećim talasom.

Ivanuša kaže da, ako bi 95 odsto građana koristilo maske, država nikad ne bi došla u situaciju da “zaustavi život”, izrazivši bojazan da je Srbija relativno blizu zatvaranja zbog pogoršavanja epidemiološke situacije, ali da taj dan još nije došao.

“Situacija se u poslednjih nekoliko nedelja kontinuirano pogoršava i, ako se to nastavi, plašim se da će i Srbija doći do trenutka da se zaustavi život. Zatvaranje bi imalo teške ekonomske posledice, a znamo da one utiču na zdravlje ljudi. Zato SZO smatra da to treba da bude krajnja mera”, rekao je Ivanuša.

On je ocenio da je nova vakcina protiv koronavirusa “ispred vrata”, ali da je u početku neće biti dovoljno za sve.

Ivanuša je rekao da treba vakcinisati više od 60 odsto svetske populacije kako bi bio postignut kolektivni imunitet.

“U decembru će, najverovatnije, biti dostupne prve vakcine, ali neće ih biti milijardu ili tri milijarde, već će na raspolaganju biti nekoliko miliona. Neki će je dobiti već tada, ali, da bi se postigao kolektivni imunitet, moraće da prođe još mnogo vremena”, rekao je Ivanuša za N1, a preneo je Blic.

Danas objavljeno

Muškarac uhapšen zbog falsifikovanja novca

M.

Crni vikend u Sloveniji: Četiri planinara stradala

M.

Floridu pogodila četiri tornada

M.

Ostavite komentar