Šef SZO: U opasnoj je fazi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Šef SZO: U opasnoj je fazi

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus smatra da je pandemija koronavirusa trenutno u veoma opasnoj fazi.

“Iako imamo napredak u kontroli pandemije, ona je i dalje u veoma opasnoj fazi”, rekao je šef SZO na sastanku Saveta ACT akceleratora, globalnog okvira za saradnju protiv Kovid 19, prenosi Tass.

Tedros smatra da je u trenutnoj situaciji jedini izlaz podrška zemljama u pravičnoj raspodeli lične zaštitne opreme, testova, lečenja i vakcina, pošto su države sa dovoljno instrumenata za borbu protiv novog koronavirusa već počele da ublažavaju ograničenja u vezi sa pandemijom, dok se one koje nemaju dovoljan pristup ovim resursima suočavaju se sa novim talasima hospitalizacija i smrti.

“Nova oboljevanja i smrtni slučajevi uglavnom se mogu izbeći ako bi se koristili svi alati koji su nam na raspolaganju za sprečavanje prenosa”, naglasio je direktor SZO.

On je rekao i da se oslanjanje na nekoliko kompanija za snabdevanje globalnim javnim dobrima pokazalo kao ograničeno i rizično i da je potrebno da naučimo lekcije iz pandemije kovid 19 kako bi svet bio spreman za neku narednu.

Od početka pandemije kovid-19 do sada je zabeleženo 183.934.913 slučajeva oboljevanja širom sveta, dok je broj umrlih od posledica ove bolesti 3.985.022, prema podacima SZO.

Danas objavljeno

Usvojena odluka o privremenom finansiranju zajedničkih institucija BiH

M.

Skandal: Zastava tzv. OVK na ambasadi Srbije

M.

Reuters: EU više ne može da garantuje sigurno članstvo balkanskim državama

M.

Ostavite komentar