Šef Pentagona otkriva da li će Amerika oboriti kinesku raketu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Šef Pentagona otkriva da li će Amerika oboriti kinesku raketu

Sjedinjene Države se nadaju da će kineska raketa, koja nekontrolisano kruži oko Zemlje, pasti na sigurno mesto i za sada ne planiraju da je obore, rekao je šef Pentagona Lojd Ostin. Još uvek nije poznato na koju lokaciju na planeti bi mogao da padne deo rakete kojom je lansiran prvi kineski modul za svemirsku stanicu Tjanhe.

Kina je 29. aprila lansirala raketu Long March 5B sa glavnim modulom za svoju buduc´u orbitalnu stanicu. Američko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je ranije da očekuje da c´e se jezgro rakete srušiti u Tihom okeanu do kraja nedelje.

Prema podacima američke vojske, deo rakete kruži oko Zemlje na svakih 90 minuta brzinom od oko 27.600 kilometara na čas na visini od više od 300 kilometara.

“Nemamo plan za obaranje rakete. Nadamo se da c´e sleteti na mesto gde nikome nec´e naštetiti, nadamo se u okeanu ili negde slično”, rekao je Austin.
On je rekao da stručnjaci utvrđuju vreme i verovatno mesto pada rakete. Austin je dodao da Sjedinjene Države imaju moguc´nost da obaraju delove raketa koje mogu da padnu na Zemlju, ali da trenutno ne postoje takvi planovi.

Očekuje se da c´e deo letelice CZ-5B ponovo uc´i u Zemljinu atmosferu 9. maja, iznad južnog dela Tihog okeana nedaleko od Novog Zelanda.

Gardijan je prethodno citirao astrofizičara iz Astrofizičkog centra na Univerzitetu Harvard da bi delovi raketa potencijalno mogli da slete na naseljeno područje u rasponu od severa do Njujorka, Madrida i Pekinga, pa sve do juga do Čilea i Novog Zelanda.

Naučnik je, međutim, takođe očekivao da bi delovi rakete mogli da padnu u more, s obzirom na to da je vec´i deo naše planete prekriven okeanima.
Kina je lansirala raketu Long March 5B sa glavnim modulom za svoju buduc´u orbitalnu stanicu krajem aprila.

Peking je planirao nekoliko misija tokom 2021. i 2022. godine i planira da zvanično lansira svemirsku stanicu 2023. godine.

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar