Šef evropske diplomatije stiže u srijedu u Sarajevo - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Šef evropske diplomatije stiže u srijedu u Sarajevo

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrelj posjetiće Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu od 13. do 16. marta.

Posjeta će ponovo potvrditi predanost i podršku Evropske unije regiji, između ostalog s obzirom na ruski rat protiv Ukrajine i njegov uticaj na bezbjednost Evrope u cjelini.

Borrelj će u ponedjeljak boraviti u Skoplju, gdje će imati sastanke s predsjednikom Stevom Pendarovskim, premijerom Dimitrom Kovačevskim i potpredsjednikom Vlade Bojanom Marichijkom, ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem, ministrom obrane Slavjanka Petrovska kao i s predsjednikom Sabora Talatom Džaferijem i čelnicima poslaničkih klubova.

Visoki predstavnik će u utorak otputovati u Tiranu, u Albaniji, gdje će se sastati s premijerom Edijem Ramom. Razgovaraće i s drugim predstavnicima albanskih vlasti i civilnog društva te posjetiti restauratorske radove koji su u toku na mozaiku Nacionalnog historijskog muzeja, koji je obnovljen u okviru pomoći EU za oporavak nakon zemljotresa.

Borrelj će u srijedu boraviti u Sarajevu gdje će najprije posjetiti operaciju EUFOR-a Althea čiji je kapacitet na terenu nedavno skoro udvostručen. Potom će se sastati s vlastima BiH, predstavnicima opozicije i civilnog društva.

(Klix)

Danas objavljeno

Rosu blokirala Sjevernu Mitrovicu, u grad ušlo više od 200 specijalaca

M.

Petković: Kurtijev cilj okupacija sjevera KiM

M.

Rat može da se završi sutra. Zelenski je na potezu

M.

Ostavite komentar