Godišnja Sedmica turske kuhinje, koja se održava već treću godinu, obilježava se brojnim događajima i kampanjama na društvenim mrežama, koje organizuju predstavnici Republike Turske u inostranstvu i u Turskoj.
Kroz različite aktivnosti ističu se ukusni, zdravi, tradicionalni recepti održive turske kuhinje, bez stvaranja otpada. Ovogodišnji međunarodni događaji će predstaviti jelovnike turske gastronomije u egejskom stilu – dinamičan spoj istorije, kulture i prirode ove zemlje.
![](https://ultra.ba/wp-content/uploads/2024/05/Stuffed-Green-Peppers-Zeytinyagli-Biber-Dolmasi.jpg)
Egejski okusi
Egejska obala Turske, fantastičan pejzaž zelene i plave boje, privlači pažnju svojim veličanstvenim krajolikom, duboko ukorijenjenom istorijom i kulturom zdrave hrane. UNESCO je 2010. godine priznao mediteransku prehranu, kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva.
![](https://ultra.ba/wp-content/uploads/2024/05/Green-Beans-Braised-in-Olive-Oil-Zeytinyagli-Dizme-Fasulye.jpg)
Posljednjih godina, restorani otvoreni u regiji su dom inovativnih kuhara koji stvaraju kulinarska čuda, dok proizvode koji se uzgajaju na obližnjim poljima donose direktno na stolove održivim metodama proizvodnje.
![](https://ultra.ba/wp-content/uploads/2024/05/Gozleme-Otlu-peynirli-gozleme-2.jpg)
Turska kuhinja, divna gastronomska tradicija koja uključuje visokokvalitetne, prirodne sastojke s različitim tehnikama skladištenja i kuhanja, takođe nudi brojne recepte za vegetarijance i vegane.
![](https://ultra.ba/wp-content/uploads/2024/05/Tarhana-Soup-Tarhana-Corbasi.jpg)
U Bosni i Hercegovini će se nizom aktivnosti obilježiti globalna manifestacija “Sedmica turske kuhinje“ u okviru koje će se javnosti predstaviti jela turske Egejske regije.
Ultra.ba