15. Augusta 2021.

Sedam znakova da ne unosite dovoljno vitamina

Big Portal

Lomljivi nokti

Kada vašem telu nedostaje gvožđe, delovi tela postanu slabi i bledi. Zbog toga nokti mogu da postanu lako lomljivi ili možete imati blede očne kapke.

Žene koje imaju obilne menstruacije u većem su riziku od nedostatka gvožđa.

Telo gvožđe dobija iz mesa i morskih plodova. Ovog minerala ima i u spanaću i leblebijama i citrusima, pa bi takve namirnice trebao da konzumirate ako vam nedostaje gvožđe.

Povišen krvni pritisak

Ako imate povišen krvni pritisak, moguće je da vam nedostaje vitamina D.

Istraživanja takođe potvrđuju da postoji povezanost između visokog krvnog pritiska i nedostatka vitamina D, piše The Healthy.

Vitamin D telo upija iz sunčeve svetlosti, ali ima ga i u određenim namirnicama kao što su losos, mleko, sok od pomorandže i gljive.

Grčevi u mišićima

Telo su potrebni elektroliti i kalijum da ne bi došlo do grčenja mišića. Simptomi nedostatka kalijuma uključuju preterano znojenje, dijareju i povraćanje.

Nedostatak možete nadomestiti tako što ćete u ishranu ukljičiti sladak krompira (batat), banane i avokado.

Umor

Ako ste često umorni, moguće da vam nedostaje vitamina C. Osim toga, pušači su takođe izloženi većem riziku od nedostatka vitamina C.

Neki od najboljih izvora vitamina C su citrusi, kivi, ananas, paprika, spanać, paradajz i brokoli.

Smanjeno lučenje hormona štitaste žlezde

Nizak nivo mogao bi da bude povezan sa smanjenim unosom joda. Veoma nizak nivo joda može da smanji proizvodnju hormona štitaste žlezde, što može da dovede do hipotireoze.

Nizak nivo joda posebno je zabrinjavajuć za trudnice. Njega možete nadomestiti delimično konzumirajući morske i mlečne proizvode koji sadrže jod, a ako kuvate sa solju, koristite jodiranu umesto morske.

Prelomi

Ako imate nedostatak kalcijuma, u opasnosti ste od osteopenije, stanja koje prouzrokuje manjak koštane mase i povećava rizik od osteoporoze i lomova kostiju.

Kosti dostižu maksimalnu snagu oko 30 godina, kada počinju polako da gube gustinu. Zbog toga je važno uzimati odgovarajuće količine kalcijuma.

Najbolji izvori kalcijumaa su mlečni proizvodi, poput mleka, jogurta i sira. Osim toga, brojne vrste zelenog povrća su takođe dobar izvor kalcijuma, poput kelja.

Ispucali uglovi usana

Nedostatak vitamina B6 može da izazove određene probleme na koži, poput rascepa usana ili pukotina u uglovima usana, kao i upaljen jezik. Vitamina B6 ima u leblebijama, tunjevinii, lososu, žitaricama i bananama.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare