Sedam zanimljivosti o mačjim brkovima - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Sedam zanimljivosti o mačjim brkovima

Veoma su simpatični i na prvi pogled, a kada još znate da su brkovi mačkama najbolji alat kada je riječ o čulima, komunikaciji i koordinaciji, e onda možemo reći da nisu samo simpatični već su i – fantastični!

Možda niste znali, ali brkovi mačkama govore kuda da ide, da li može da prođe kroz neke uske prostore, a oni nam pokazuju i kakve je volje naša mačka – da li je raspoložena ili je namćorasta pa je bolje da je se klonimo. 

Pronašli smo sedam zanimljivih činjenica o mačjim brkovima, od toga zašto ih uopšte imaju do njihove tačne uloge. I evo šta smo saznali.

Mačji brkovi su ekstremno osjetljivi

Koren brkova je, u odnosu na ostatak dlaka na njihovom tijelu, smješten znatno dublje u koži, i predio oko brkova je prava riznica nervnih završetaka i krvnih sudova, te im je ovaj dio glave izrazito osjetljiv na nadražaje.

Predeo oko brkova i sami brkovi izrazito su senzitivni, te mačke mogu da osjete čak i minimalnu promjenu pravca laganog povjetarca.

Zbog toga ne bi trebalo da im dodirujete predio oko njuške i brkova, jer zbog osjetljivosti ovog dijela glave možete da im izazovete bol.

I činija za hranu trebalo bi da bude prilagođena ovoj mačjoj specifičnosti – neka bude šira (poput dubokog tanjira) i ravnija, da maca ne udara brkovima o zidove činije dok jede.

Brkovi nisu samo oko nosa

Mace imaju od osam do 12 brkova s obje strane nosa, ali imaju i kraće brkove i iznad očiju, na bradi, kao i na zadnjem dijelu prednjih nogu, navodi Petmagazine.

Brkovi i navigacija

Brkovi su najčešće dugački onoliko koliko je sama mačka široka, te su oni svojevrsni putokazi kada se mačka nađe ispred nekog uskog prostora – da li tu može da prođe ili ne.

Brkovi mački pokazuju gdje je plijen

Mačke su dalekovide, što znači da ne vide baš najbolje ono što im je blizu, takoreći ispred nosa. Zbog toga im je tokom lova, bilo da love miša napolju ili pecaljku s percetom u stanu, potreban način da osjete da je plijen dovoljno blizu da mogu da mu zadaju smrtonosni ugriz.

Upravo su brkovi ti koji mački govore kada je vrijeme za napad i ugriz, i to svi brkovi – oni oko nosa, na bradi, iznad očiju i na nogama.

Nikada ne skraćujte brkove mački

Iako s vremena na vreme mačke odbacuju poneki brk, nikada im ne biste smjeli skraćivati brkove. Ako to učinite, vaša mačka će biti dezorijentisana, može početi da joj se vrti u glavi, i biće zbunjena jer brkovi više neće imati tu dragocjenu navigacionu ulogu na koju je navikla.

Mačka bez brkova, ili sa skraćenim brkovima, podsjeća na čoveka kojem neko stavi tamni povez preko očiju i pusti ga da tako hoda nedjeljama.

Brkovi su pokazatelji emocija mačke

Položaj brkova vaše mačke mnogo govori o njenom raspoloženju. Ako su brkovi opušteni i nonšalantno padaju sa obe strane lica – mačka je mirna i relaksirana. Ako su pak upereni ka napred, to znači da je uzbuđena i uznemirena.

A ako padaju niz bradu, mačka je ljuta ili tužna. Naravno, posmatrajte i govor drugih dijelova mačjeg tijela, poput ušiju i repa, da biste dobro protumačili šta vam to poručuju mačji brkovi.

Brkovi mijenjaju boju

Kako mace stare, tako dobijaju sijede, baš kao i psi i ljudi, a sijede i njihovi brkovi. Nemojte se začuditi ako vaša starija cica-maca, koja je imala kao noć crno krzno, odjednom dobije bijele brkove. To ćete, međutim, primjetiti samo ako je vaša maca tamne boje.

(B92)

Danas objavljeno

Ovo drvo je uhapšeno prije više od jednog vijeka i još izdržava kaznu?!

Vanja A

U neobičnoj odori došao na dodjelu diploma: “Dovoljno sam potrošio na studije”

Vanja A

Mačka se zavukla u kamin pa transformacijom nasmijala ljude do suza

Vanja A

Ostavite komentar