22. Juna 2022.

Sedam simptoma da imate previše vode u tijelu

Big Portal

Preporuke za dnevni unos tečnosti (uključujući vodu kao i druge tečnosti koje se unose sa hranom i drugim pićima) su 3,0 litara za muškarce i 2,2 litre za žene.

Kod veće fizičke aktivnosti, viših temperatura vazduha, u vlažnim i toplim klimama potrebno je unositi dodatne količine vode. Potrebno je povećati unos vode tokom trudnoće i dojenja i kod nekih zdravstvenih stanja (groznica, dijareja, povraćanje). Započnite dan jutarnjom čašom vode (2 dcl) i pijte tokom dana. Čaša mlake vode ujutru podstiče varenje i pomaže pri jutarnjem pražnjenju creva.

Iako je retkost da se preteruje sa vodom za piće, to se može desiti sportistima koji će se potruditi da piju dovoljno tečnosti kako bi mogli da daju bolje rezultate. Prema portalu “Healthline”, ljudi sa obolenjem bubrega, jetre ili srca mogu imati veću verovatnoću da dožive prekomernu hidrataciju.

Kada osoba konzumira preveliku količinu vode, ćelije u mozgu počinju da otiču, a pritisak u lobanji se povećava. Ovo uzrokuje prve simptome intoksikacije vodom, koji uključuju: glavobolju, mučninu i povraćanje.

Teški slučajevi intoksikacije vodom mogu izazvati ozbiljnije simptome, kao što su pospanost, slabost mišića ili grčevi, visok krvni pritisak, dvostruki vid, konfuzija i otežano disanje.

Jedan od signala da pijete više od preporučene dnevne doze vode je mučnina, a može se javiti i povraćanje, konfuzija i dezorijentacija.

Ozbiljniji signali uključuju grčeve mišića ili osećaj slabosti mišića. Može doći do napada i gubitka svesti i u ovom slučaju je važno konsultovati lekara.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare