Sedam pravila koja će vam pomoći da lakše izdržite nesnosne vrućine - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Sedam pravila koja će vam pomoći da lakše izdržite nesnosne vrućine

Zbog ekstremno visokih temperatura Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje za veći deo Hrvatske s nizom preporuka i saveta za građane, kako bi se pravovremenim merama smanjio broj obolelih ili umrlih od vrućina. Jednako loše po pitanju temperatura danima je i kod nas.

Napominju za početak da vrućine mogu podstaći iscrpljenost i toplotni udar i mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti, a za vreme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati saveta zdravstvenih ustanova.

Pročitajte ih u nastavku:

1. Građanima se savetuje da rashlade telo i piju dovoljno tekućine jer se znojenjem gubi više tečnosti, čime dolazi do dehidracije. Preporuka je piti negaziranu vodu kao i niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

2. Treba izbjegavati boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, posebno deca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s hroničnim bolestima, dok osobe koje rade na otvorenom treba češće da odmaraju, sklanjaju se u hlad i unose tečnost svakih 30 minuta.

3. U najtoplijem delu dana treba izbegavati izlazak na otvoreno i fizički rad.

4. Preporučuje se i redovno korišćenje sredstava sa zaštitnim faktorom.

5. Građani treba da nose laganu svetlu odeću od prirodnih materijala i zaštite glavu od sunca.

6. Prostor u kom žive treba da rashlade koristeći hladniji noćni vazduh. Danju treba da zatvore prozore i spuste roletne i isključe što je više moguće električnih uređaja u kući.

7. Posebno se upozorava da decu i životinje ne smete da ostavljate u parkiranom vozilu.

Danas objavljeno

Šest zdravstvenih razloga da često jedete cveklu

Vanja A

Zaboravite kokice i uživajte u filmovima bez grižnje savjesti

Vanja A

Najsočniji kolač sa jabukama

Zeljka

Ostavite komentar