Sedam namirnica koje ubrzavaju metabolizam: Evo koje voće bi trebalo jesti - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Sedam namirnica koje ubrzavaju metabolizam: Evo koje voće bi trebalo jesti

Brz metabolizam je preduslov dobrog zdravlja i vitalnosti, a njega je moguće regulisati i nekim namirnicama

Često se brz metabolizam pripisuje dobroj genetici, pa ljudi lako odustaju od toga da poboljšaju nešto po pitanju ovog krucijalnog procesa u organizmu. Međutim, na sreću, postoje namirnice koje doprinose njegovom ubrzavanju.

Kako nutricionisti tvrde, ovih sedam namirnica pomoći će da vaš metabolozam bolje i brže funkcioniše.

 1. Ljute papričice
  Neke studije su pokazale da uvođenje ljutih papričica u ishranu može da ubrza metabolizam čak i do 25 odsto. Ljuta hrana nekima nije možda prijatna, ali imajte na umu da će poboljšati cirkulaciju krvi i ubrzati metabolizam, što će pomoći sagorevanje kalorija.
 2. Cijele žitarice: ovsena kaša i smeđi pirinač
  Upotreba žitarica u ishrani se smatra veoma zdravom. Najzdravijim se smatraju žitarice od celog zrna, poput pšenice, ovsene kaše, pirinča i kukuruza. Cela zrna žitarica imaju nutrijente i složene ugljene hidrate koji ubrzavaju metabolizam tako što stabilizuju nivoe insulina.
 3. Supe
  Veliki broj istraživanja je pokazao da su bistre supe dobre za smanjenje gojaznosti. U mnogim dijetama ova namirnica se jede pre glavnog obroka, jer kada pojedete supu, poješćete manje hrane koja je sledeća na meniju.

Kombinacija tečnosti i čvrste hrane u supi smanjuje apetit, a daje vam sve što vam je potrebno da biste se osećali sito.

 1. Kafa i zeleni čaj
  Kafa i zeleni čaj važe za odlične supstance koje ubrzavaju metabolizma, ali za njih se smatra da imaju i zdravstvene prednosti: sadrže veliku količinu antioksidanata, smanjuju nivo šećera u krvi, sagorevaju više masti i smanjuju pojavu celulita na koži.
 2. Jabuke i kruške
  Od voća koje rađa na našim prostorima jabuke i kruške važe za voćke koje su odične u borni za ubrzavanje metabolizma, ali i za gubljenje suvišnih kilograma. Ovo je potvrđeno istraživanjem koje je spovedeno u Rio de Žaneiru. Žene koje su jele tri jabuke ili isto toliko krušaka na dan smršale su više nego one koje ih nisu jele.
 3. Začini
  Poznato je da začini podstiču brži rad creva. Crni biber, seme slačice, beli luk u prahu i đumbir mogu da pomognu ubrzavanju metabolizma.
 4. Citrusno voće
  Voće poput pomorandži, grejpfruta i limuna može da pomogne kod sagorevanja masti i ubrzavanja metabolizma. Uz sve to, zbog visoke količine vitamina C, citrusno voće reguliše i nivo insulina u krvi.

Glassrpske.

Danas objavljeno

Nedostatak vitamina i stres: Šta kosa otkriva o našem zdravlju?

Zeljka

Ne peče se, osvježava u trenutku: Kolač sa breskvama i keksom

Zeljka

Samo jedan simptom je dovoljan da prepoznate upalu u tijelu, često ga najviše ignorišemo

Zeljka

Ostavite komentar