13. Januara 2022.

Sedam mjesta u kuhinji na kojima se skrivaju bakterije i prljavština

Big Portal

Toster

“Tajna izvrsnog tosta je čisti toster”, kaže Dejan, savetujući ljude da provere otvore za hleb, peciznije, da provere da li ima ostataka hleba.

“Suvim rukama isključite toster, a zatim uklonite deo za mrvice i ispraznite ga. Upotrebite suvu četkicu za zube kako biste očistili otvore za hleb i uklonili velike mrvice. Potom standardnim pranjem s deterdžentom uklonite lepljive mrlje. Kad se taj deo za mrvice osuši, vratite ga u toster”, dodao je.

Rukavice

Ako za vađenje vrućih posuda iz peći koristite rukavice, morate da znate da one mogu da budu vrlo prljave, te da se u nima kriju klice, mrvice i komadići hrane.

“Ako se stalno koriste, rukavice je dobro oprati jednom nedeljno. Ako su silikonske, ručno, a one od tkanine možete da perete u mašini za pranje veša.Možete i pre pranja da rukavice potopite u rastvor od jedne kašike deterdženta i jedne kašike sode bikarbone u litar vode”, tvrdi Dimitrov.

Varjače

Varjače u svojim pukotinama kriju puno bakterija, posebno ako dolaze u dodir sa sirovim mesom. Ako ih ne izribate, rizikujete kontaminaciju drugog pribora i hrane s kojom dođu u dodir.

“Redovno koristite ovu smesu za njihovo pranje – jedna kašika vodonik peroksida u dve litre vode, a onda ih dobro izribajte”, dodao je.

Kecelja za kuvanje

Mast, mrvice i komadići hrane mogu se nakupljati i na kecelji, pogotovo ako ima prednji džep. “Pravilo je da se opere nakon svakih par korišćenja. Može da se pere u veš mašini”, poručuje stručnjak za čišćenje.

Polica sa začinima

Police sa začinima često zaboravimo da očistimo, pa često skupljaju prašinu.

“Preporučio bih da ih čistite mokrom krpom svakih par nedelja, kako biste osigurali da se prljavština ne skuplja u skrivenim područjima. Proverite jesu li police potpuno suve pre nego što vratite posudice sa začinima kako biste sprečili nakupljanje vlage.”

Kuhinjske krpe

S kuhinjskim krpama potreban je oprez. Uvijek je dobro imati jednu za sušenje posuđa, drugu za brisanje ruku i treću za čišćenje površina.

“Uz to, treba ih prati svakih par dana kako biste spriječili nakupljanje bakterija. Na krpama se mogu pojaviti čak i gljivice”, kaže Dimitrov.

Mikrotalasna

I na kraju, brisanje krpom nije previše učinkovito u uklanjanju masnih naslaga pa je mikrovalnu pećnicu također potrebno temeljito očistiti iznutra i izvana svaki tjedan. Stavite žlicu bijelog octa i u 250 mililitara vode i zagrijte posudu dvije minute u mikrovalnoj pećnici. Ostavite mikrovalnu pećnicu da se potpuno ohladi, oko 10 minuta, a onda nanesite sredstvo za čišćenje i obrišite sve unutarnje stijenke vlažnom krpom. Svi tvrdokorni tragovi i mrlje trebali bi se lako ukloniti”, poručio je Deyan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare