Sedam manje poznatih činjenica o čokoladi - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Sedam manje poznatih činjenica o čokoladi

Danas je svjetski dan čokolade, jedne od omiljenih poslastica. Redovna konzumacija čokolade s visokim postotkom kakaa smanjuje rizik od dobijanja srčanih bolesti, jača koncentraciju i pamćenje te pruža osjećaj zadovoljstva, ali tu su i neke manje poznate činjenice.

Čokoladi su posvećena dva svjetska dana, 7. jula i 13. septembra na rođendan Miltona Heršija, osnivača jedne od najvećih fabrika čokolade u svijetu.

Portal Punkufer.dnevnik.hr donosi sedam manje poznatih činjenica o poslastici.

1. Čokolada se dobija miješanjem kakaa i šećera. Bijela čokolada zbog toga uopšte se ne može nazvati čokoladom s obzirom da u ovim bijelim pločicama nema kakaa, ni kakaovog sirupa.

2. Belgijanci su među najvećim proizvođačima čokolade u svijetu, a aerodrom u Briselu je mjesto na kojem se prodaje najveće količine čokolade – čak 800 tona godišnje.

3. Istraživanje iz 2013. godine je pokazalo je da će miris čokolade u knjižari povećati prodaju ljubavnih romana za 40 odsto.

4. Više od dvije trećine svjetskog kakaa se proizvodi u Africi, dok Obala Slonovače sama proizvede 33 odsto svjetskih zaliha.

5. Rut Vejkfild je tvorac keksa s komadićima čokolade (chocolate chip cookie) koja je prodala recept jednoj američkoj fabrici u zamjenu za doživotnu zalihu čokolade.

6. Filmski radnici na setu vole da za lažnu krv koristite sirup od bobičastog voća, ali u eri “crno-bijelih” filmova u te se svrhe koristio čokoladni umak. S njim je snimljena i legendarna scena pod tušem u filmu “Psiho” Alfreda Hičkoka.

7. Svjetska industrija čokolade godišnje zaradi 110 milijardi američkih dolara. Za poređenje, na Dan zaljubljenih u SAD-u se proda pet odsto ukupne količine čokolade u godini dana.

Nezavisne

Danas objavljeno

Razumeju li psi kad im kažemo da ih volimo?

Vanja A

Makron mladima u Francuskoj obećao besplatne kondome

Vanja A

Rekao da nema ništa da prijavi – pas otkrio švercovane tompuse na aerodromu

Vanja A

Ostavite komentar