25. Septembra 2019.

Sedam država nudi Hrvatskoj borbene avione

Big Portal

Među njima je najveće iznenađenje Izrael koji Hrvatskoj ponovno želi da ponudi avion F-16 barak.

To je avion koji je Hrvatska već jednom odabrala, ali je posao propao zbog odbijanja SAD da Izraelu izdaju dozvolu za prodaju.

Ovog puta, kako piše Јutarnji list, Izrael bi ponudu dao zajedno s proizvođačem aviona “Lokid Martinom”, čime bi osigurao američku podršku za taj posao.

Polovni modeli

Ponude su dale i Italija, Francuska, Švedska, Sjedinjene Američke Države, Norveška i Danska.

Tih sedam zemalja obavestilo je Hrvatsku da su spremne da konkurišu sa šest različitih modela aviona.

Prema najavama člana Povereništva Roberta Kopala, savetnika premijera Plenkovića, Hrvatska će od potencijalnih učesnika tražiti ponude i za polovne i za nove avione, koji će onda biti posebno ocenjivani. Tome su se prilagodile i države zainteresovane za tender.

Zapadna proizvodnja

Uz već pomenuti polovni izraelski F-16 barak, Francuska je spremna da ponudi polovni miraž 2000 i novi “rafale”. Italija bi ponudila polovni “jurofajter”, Sjedinjenje Američke Države Hrvatskoj bi ponudile sasvim nove avione — F-35 i “F-16 blok 70/72”. Švedska nudi novi “gripen” C/D verzije, a Norveška i Danska svoje korišćene avione F-16.

Izvori “Јutarnjeg lista” tvrde kako su malo iznenađeni da interes nije iskazala i Grčka sa svojim polovnim avionima F-16, ali moguće je da se jave u poslednjem trenutku.

Grčka je učestvovala na prošlom tenderu, ali je njena ponuda označena kao nepotpuna. Postoji i mogućnost da do današnje sednice Povereništva bude predata ponuda još neke države.

Nakon što se zvanično utvrdi interes za dostavljanje određenih ponuda, uputiće se zahtev za ponude u skladu s taktičko-tehničkim zahtejvima Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Očekuje se da zahtjevi za ponude budu upućeni u sljedećih mjesec dana, a ponuđačima će biti dato šest mjeseci za izradu ponuda. To je minimum za izradu kvalitetne ponude bez obzira na to je li riječ o novom ili polovnom avionu.
sputnik

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare