SEAT najavljuje novu generaciju Leona - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

SEAT najavljuje novu generaciju Leona

SEAT je kratkim videom najavio novu generaciju svog kompaktnog modela Leon. Zvanična premijera zakazana je već za januar iduće godine.

Kako to obično i biva u zadnje vrijeme, nakon bezbrojnih špijunskih fotografija sa testiranja SEAT je sada i zvanično najavio skori dolazak nove, četvrte po redu, generacije popularnog modela Leon.
Još uvijek aktuelna treća generacija jedan je od najuspješnijih modela ove španske marke, a tokom ove godine objavili su kako je prodano više od milion primjeraka ovog Leona.

Stoga, ovaj model je vrlo važan za SEAT koji već nekoliko godina u nizu bilježi veliki rast tržišnog učešća, dok je takođe bilo jasno da nakon novog Golfa i Octavije uskoro mora stići i Leon koji će tako dobiti sličnu novu tehnologiju kao i bestselleri Volkswagena i Škode.

Kratkim videom SEAT nije otkrio mnogo toga, pa je najvažnija informacija da je zvanično potvrđen 28. januar kao dan premijere Leona četvrte generacije. uz to video otkriva novi svjetlosni potpis zadnjeg dijela gdje su stop svjetla trendovski spojena osvjetljenom LED trakom preko cijele širine automobila. Takođe, otkriven je i izgled prednjeg svjetla koji je očekivano vrlo sličan onome na Tarracu kao najsvježijem aktuelnom modelu SEAT-a.

Novi vanjski izgled pratit će i pregršt noviteta u uređenju unutrašnjosti. Iako u drugom planu, na videu se može vidjeti novi centralni tunel koji će kao na Golfu 8 imati nove komande automatskog mjenjača koji uz “by wire” tehnologiju omogućava vrlo “čist” i jednostavan dizajn te konzole. Takođe, i u Leonu će dominirati virtuelni kokpit, pa će instrumenti biti projektovani na velikom ekranu ispred vozača, dok će ekran infotainmenta u ovoj generaciji biti više istaknut i činiti jednu cjelinu sa instrumentima.

Leon će se od ostatka VAG porodice razlikovati i u unutrašnjosti po izraženo sportskom uređenju a svakako će dominirati izdašno ambijentalno osvjetljenje koje će se osim vrata pružati i preko cijele armaturne ploče ispod vjetrobrana.

Za ostale detalje moramo ipak sačekati zvaničnu premijeru krajem januara, a već sada je poznato da je u finalnoj fazi razvoja i karavanska ST verzija novog Leona.

Izvor: Klix

Danas objavljeno

Ford je već napravio 150.000 električnih Mustanga

Vanja A

KTM 790 Duke se vraća na tržište

Vanja A

Porsche kao skulptura na Art Basel Miami izložbi

Vanja A

Ostavite komentar