Seat je danas najavio da će 2025. godine na tržište lansirati gradsko električno vozilo. - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška

Seat je danas najavio da će 2025. godine na tržište lansirati gradsko električno vozilo.

Kako se navodi u saopštenju, sa ovim automobilom kompanija će ući u segment od oko 20-25.000 evra, neophodan za omogućavanje pristupačnosti elektromobilnosti širim masama.

Proizvodni pogon u kome će se proizvoditi ovo vozilo biće objavljen u narednim mesecima.

Na godišnjoj konferenciji za medije, kompanija je predstavila i ambiciozan plan nazvan Future Fast Forvard, zamišljen da vodi elektrifikaciju automobilske industrije u Španiji. Ključni pokretač ovog plana je proizvodnja gradskih električnih vozila u Španiji od 2025. godine.

Predsednik Seat S.A. Vaine Griffiths je izjavio da „želimo da proizvodimo električne automobile u Španiji počev od 2025. godine. Naša ambicija je da proizvodimo više od 500.000 gradskih električnih automobila godišnje u Martorellu, takođe za Volkswagen grupu, ali potrebna nam je jasna posvećenost Evropske komisije .“

Urbani električni automobil je veliki projekat u pogledu potencijalnog volumena. Predstavlja važnu prekretnicu na putu ka održivosti i borbi protiv klimatskih promena, a ima za cilj da postane motor za transformaciju španske automobilske industrije.

Tokom godišnje konferencije za medije, Vaine Griffiths je takođe najavio da će Cupra lansirati Tavascan 2024. godine. Cupra Tavascan će biti drugi 100% električni model marke, nakon Cupre Born krajem ove godine.

„Naš san će se ostvariti: Cupra Tavascan će biti stvarnost. Na osnovu MEB platforme Volkswagen grupe, biće dizajniran i razvijen u Barseloni, a na evropsko i prekomorska tržišta će stići 2024. godine“, objasnio je Griffiths.

Cupra Tavascan (ime je dobio po ski centru u Kataloniji, na granici sa Francuskom), u formi koncepta predstavljen krajem 2019. godine, jeste potpuno električni automobil koji kombinuje elemente crossovera i sportskog coupea.

Cupra Tavascan

Tavascan concept je dugačak 463 cm, ima dva elektromotora sa ukupno 225 kW/306KS, a sa jednim punjenjem baterija od 77 kWh može da pređe oko 450 km. Takođe, tu je i pogon na sva četiri točka.

Autoblog.rs

Danas objavljeno

Zavirite u naprednu vještačku inteligenciju koju predstavlja Jeep

Zeljka

Dacijin industrijski podvig: 24 sata za obnovu identiteta u fabrikama

Zeljka

Kia namjerava preoblikovati mobilnost u Evropi

Zeljka

Ostavite komentar