SDS na prekretinici - BITI ILI NE BITI? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

SDS na prekretinici – BITI ILI NE BITI?

Da li će biti jedan ili dva kandidata neće se znati do sutra, a, kako saznajemo, u toku je posljednji krug prozivki i provjere delegata kako bi se utvrdilo koliko ko u zbiru ima podrške delegata skupštine za novog predsjendika SDS-a.

Da li će biti jedan ili dva kandidata neće se znati do sutra, a, kako saznajemo, u toku je posljednji krug prozivki i provjere delegata kako bi se utvrdilo koliko ko u zbiru ima podrške delegata skupštine za novog predsjendika SDS-a.

Delegati Srpske demokratske stranke sutra u Banjaluci biraće predsjednika stranke, sedmog po redu.

U igri su još uvijek dva kandidata Mirko Šarović i Milan Miličević.

Od kandidature odustao je sadašnji predsjednik Vukota Govedarica u korist Mirka Šarovića, dok je Mićo Mićić saopštio da odustaje od trke za predsjednika SDS-a, ne saopštavajući javno kome daje prednost, iako je ranije u izjavama tvrdio da će podršku usmjeriti Šaroviću.

Prema nekim saznanjima, postoji mogućnost da se na skupštini ipak pojavi samo jedan kandidat za predsjednika SDS-a.

O tome biće riječi, kako saznajemo, i na sjednici Predsjedništva SDS-a koja će biti održana prije početka skupštine.

Dosadašnja računica ipak je, prema našim saznanjima, na strani dvojca “Šarović – Govedarica”. Da li će se nešto promijeniti znaće se tokom sutrašnjeg dana kada treba da se održi skupština SDS na kojoj treba da se pored predsjednika stranke usvoje i izmjene statuta i izabere novi Glavni odbor stranke.

Kandidaturu Miličevića podržali su opštinski odbori Teslića, Šamca, Sokoca, Pala i Istočne Ilidže.

Uz Miličevića su i funkcioneri SDS koji su se u prethodnom periodu javno zalagali za ulazak u vlast sa Miloradom Dodikom, čiji je predvodnik sadašnji potpredsjednik SDS Milovan Bjelica.

Zanimljivo da su se u lobiranje da Miličević bude novi predsjednik SDS uljučili i bivši SDS-ovci iz tzv. Obrenove grupe, koji su pristupili SNSD-u odmah nakon izbora. Miličević je favorit i režimskih medija, a podrška stiže i od SNSD-a.

Da li će biti jedan ili dva kandidata neće se znati do sutra, a, kako saznajemo, u toku je posljednji krug prozivki i provjere delegata kako bi se utvrdilo koliko ko u zbiru ima podrške delegata skupštine za novog predsjednika SDS-a.

Ono što je izvjesno jeste da SDS-ovci sutra treba da stave tačku na međusobna trvenja ukoliko zaista žele da budu alternativa vladajućem SNSD-u ili će kao do sada pojedinci iz te stranke zarad svojih ličnih interesa biti mirni do novih izbora kada će kao u prethodnim izbornim ciklusima veću naklonost imati prema lideru SNSD-a Miloradu Dodiku u odnosu na svoje predsjednike.

Podsjetimo da je Milorad Dodik suvereno zavladao Republikom Srpskom baš uz podršku i ljudi iz SDS-a i da je njegova vladavina počela 2006. godine, kada mu je baš SDS dao premijersku funkciju nekoliko mjeseci pred tadašnje izbore.

Da li će tome doći kraj znaće se već u narednom periodu…

Do sada predsjednici SDS-a bili su Radovan Karadžić, Aleksa Buha, Dragan Kalinić, Dragan Čavić, Mladen Bosić i Vukota Govedarica.

BN TV

Danas objavljeno

Pojačane mjere povodom dolaska delegacije Srbije u Banjaluku

M.

Indonezija izgubila podmornicu kod Balija, traži pomoć Singapura i Australije

M.

Ništa od sastanka u Briselu: Vučić stiže 26. aprila, Kurti dva dana kasnije

M.

Ostavite komentar