SDS: Ko će biti odgovoran za neustavne odluke? - BIGportal.ba
Banja Luka

SDS: Ko će biti odgovoran za neustavne odluke?

Gradski odbor SDS Banjaluka poziva gradske vlasti i preduzeće Nova “Eko-toplana” da izađu u javnost i Banjalučane upoznaju sa odlukom Ustavnog suda Republike Srpske kojom je potvrđeno da su na nelegalan način građane, koji nisu željeli koristiti usluge ove toplane, prisiljavali na isporuku toplotne energije i isto tako nelegalno im naplaćivali tu uslugu.

Gađani koji su gotovo dvije godine preduzeću sa većinskim privatnim kapitalom morali plaćati uslugu koju nisu željeli, su valjda zaslužili da ih idejni tvorci tog genijalnog plana, upoznaju sa njihovim pravima i sa eventualnim odštetama na osnovu ove sudske presude.

Podsjećamo da je GO SDS Banjaluka više puta apelovao na gradske vlasti i gradonačelnika Igora Radojičića da odustanu od donošenja ove odluke, koju smo tada ocijenili suludom, jer se njom kriše osnovna zakonom zagarantovana prava potrošača. Oni su, sa druge strane, smatrali da, pošto imaju dovoljan broj ruku u gradskoj skupštini, mogu donositi odluke kakve se njima prohtiju. Vrijeme i totalni fijasko koji su sada doživjeli pokazuje ko je bio u pravu.

Nažalost, skupštinska većina predvođena SNSD tada nije ostala samo na tome. Кoliki je nivo neznanja ljudi koji su predlagali i usvajali odluke o gradskom grijanju govori podatak da je parlament lokalne uprave uzeo za pravo da čak i propiše zatvorske kazne u trajanju od šest mjeseci do tri godine za lica koji neovlašćeno koriste toplotnu energiju ili onemoguće ovlašćeno lice da očita utrošenu energiju.

Ustavni sud Republike Srpske je ocijenio da je propisivanje krivičnih djela i sankcija u isključivoj nadležnosti zakonodavca, te da je, shodno tome, donosilac osporene Odluke svojim podzakonskim aktom uređivao materiju koja nije u njegovoj nadležnosti čime je povrijeđeno ustavno načelo podjele vlasti.

Gradski odbor SDS Banjaluka smatra da bi nakon ove presude gradske vlasti i preduzeće Nova “Eko-toplana” trebali javnosti prezentovati koliki je broj građana koji su proteklom periodu, mimo svoje volje i bez sklopljenog ugovora, bio primoran plaćati usluge ovog preduzeća i koliko su novca na taj način prikupili.

Ne treba zaboraviti i na podatak da su odluke o prisilnom korištenju isporuke toplotne energije i skandozna odredba o zatvorskim kaznama donesene u isto vrijeme kada je usluge grijanja od stare toplane, koja je bila u vlasništvu grada, preuzelo Privredno društvo Nova “Eko-toplana”, sa većinskim privatnim kapitalom, saopšteno je iz Gradskog odbora SDS Banjaluka.

Ustavnoi sud Republike Srpske utvrdio je da dijelovi Odluke o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korišćenje toplotne energije koju je prošle godine donijela Skupština Banjaluke, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske.

(BN)

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 25.10.2021. godine

Vanja A

Human gest! Besplatni termini na gradskom bazenu za djecu sa poteškoćama u razvoju iz Banjaluke

M.

Za dva dana više od 170 zahtjeva: Porodiljama u Banjaluci novčana naknada od velikog značaja

M.

Ostavite komentar