SDS i PDP predstavili plan deblokade Parlamenta BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

SDS i PDP predstavili plan deblokade Parlamenta BiH

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović (SDS) i Branislav Borenović (PDP) obratili su se medijima u povodu inicijative za izmjene Poslovnika o radu, a koje bi omogućio normalan rad ovog zakonodavnog tijela.

Potvrđujući da su SDS i PDP pokrenuli inicijativu za izmjenu Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Šarović smatra da bi to trebalo dovesti do deblokade Parlamenta BiH.

“Smatramo da je naša inicijativa legitimna i ozakonjena i da ima za cilj omogućiti normalno funkcionisanje Predstavničkog doma PSBiH. Vjerujemo da ćemo uspjeti u ovoj inicijativi koja je i legitimna i društveno opravdana”, rekao je Šarović, koji je i predsjednik SDS-a.

Naglasio je da bh. ekonomija trpi zbog nerada Parlamentarne skupštine BiH jer mnogobrojni sporazumi stoje na čekanju.

“Mislim da ćemo uspjeti osigurati i podršku drugih stranaka. Za sada je 14 poslanika potpisalo ovu inicijativu, a tek smo počeli s prikupljanjem potpisa”, kazao je Šarović.

On je objasnio da se izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog domu PSBiH odnose na omogućavanje formiranje stalnih parlamentarnih komisija, bez kojih nije moguće normalno funkcionisanje parlamenta bih.

Prema njegovim riječima, te izmjene bi značile da članove komisija bira Kolegij predstavničkog doma PSBiH, ako stranke ne dostave njihova imena.

Šarović očekuje da će vanredna sjednica predstavničkog doma PSBiH vjerovatno biti zakazana sljedeće sedmice, a da će se početkom sedmice biti poznat i datum održavanja sjednice. Odgovarajući na pitanje da li imaju pozitivan signal iz SDA, Šarović je rekao da očekuje podršku svih stranaka koje žele da rade.

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu PSBiH Branislav Borenović rekao je da je krajnje vrijeme da stranke reaguju jer se već godinu dana čeka konstituisanje Predstavničkog doma PSBiH koji je blokiran.

“Komisije imaju veliki značaj u PSBiH. Mnogo veći nego u drugim parlamentima u Bosni i Hercegovini”, kazao je Borenović.

Borenović, koji je i predsjednik PDP-a, nazvao je licemjernim je ocijenio situaciju u kojoj parlamentarci primaju platu i putuju po konferencijama, a u isto vrijeme blokiraju rad Parlamentarne skupštine BiH.

Borenović je otkrio da su do sada podržali inicijativu poslanici SDP-a, A-SDA, Naše stranke i Demokratske fronte.

(BN/Klix)

Danas objavljeno

“Amerika koristi NATO da kontroliše saveznike”

M.

Optimističnije brojke u RS: Jedan novi slučaj zaraze koronom, nema preminulih

M.

Saobraćajka kod Gradiške: Automobil sletio sa puta, povrijeđene tri ososbe, dvije na liječenju u UKC Srpske

M.

Ostavite komentar