SDA traži angažovanje OS BiH da se zaustavi priliv migranata - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

SDA traži angažovanje OS BiH da se zaustavi priliv migranata

SDA traži od Predsjedništva BiH da angažuje Oružane snage BiH na osiguranju istočne granice BiH kako bi se zaustavio priliv novih migranata.

Iz ove stranke pozvali su sve institucije BiH i agencije da intenziviraju aktivnosti na rješavanju migrantske krize, s obzirom da dolaskom hladnih zimskih dana stanje prijeti da se pretvori u humanitarnu i socijalnu katastrofu.

Od MUP-ova na federalnom i kantonalnim nivoima traže da efikasnije uklanjaju migrante sa ulica i javnih površina i da u saradnji sa IOM-om i Službom za poslove sa strancima spriječe njihove samovoljne izlaske iz smještajnih objekata i na taj način sačuvaju javni red i mir, te ličnu i imovinsku bezbjednost građana.

Iz SDA ističu da se u rješavanje migrantske krize mora uključiti čitav institucionalni sistem i da posebnu odgovornost u upravljanju ovom krizom ima kompletan Savjet ministara, koji je, kako navode, dužan da ovo pitanje rješava u saradnji sa drugim nivoima vlasti u BiH.

SDA traži od Savjeta ministara i delegacije EU da osiguraju smještajne kapacitete za migrante.

Iz ove stranke zahtijevaju od Savjeta ministara da sačini plan smještaja migranata na način da se teret krize rasporedi na oba entiteta i sve kantone, dodajući da sredine u kojima žive Bošnjaci ne mogu same da nose teret suočavanja sa migrantskom krizom.

“Svakodnevni incidenti kojima je izloženo stanovništvo u Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo prijeti da eskaliraju u širu bezbjednosnu krizu, što mora biti alarm svim institucijama i međunarodnoj zajednici”, navode iz SDA.

Danas objavljeno

Rusi žestoko odgovorili: Uništenje

Vanja A

Jasan plan? Jednim udarcem se uništava Evropa ali i…

Vanja A

Trese se Turska

Vanja A

Ostavite komentar