SDA, SNSD i HDZ sutra o podršci Mlađenu Božoviću - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

SDA, SNSD i HDZ sutra o podršci Mlađenu Božoviću

Sastanak predstavnika SDA, SNSD-a i HDZ-a, na kojem bi trebalo da budu otklonjene nedoumice u vezi sa imenovanjem Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, trebalo bi da bude održan u utorak.

Ovaj sastanak uslijediće, između ostalog, jer je Kolegij SDA najavio da će ozbiljno razmatrati pitanje potvrđivanja imenovanja Božovića. Podsjetimo, opozicija je već ranije najavila da neće podržati Božovića, a sada je upitno hoće li biti imenovan ukoliko SDA i stranke okupljenje oko njih ne podrže njegovo imenovanje.

Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba SDA u Predstavničkom domu BiH, govoreći o Božoviću rekao je da će se Klub ponašati u skladu s preporukama Kolegija stranke, zbog čega nije mogao reći kako će se izjasniti na sjednici.

Za SDA najviše je sporna, kaže Osmanović, činjenica što nije ispoštovan dogovor koalicionih partnera koji ova stranka ima sa SNSD-om, podsjećajući da je dogovoreno da bi na tu poziciju trebalo da dođe nestranački kadar budući da je u pitanju osjetljiv resor.

S druge strane, Snježana Novaković Bursać, predsjedavajuća Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, rekla je “Nezavisnim” da je dogovor bio da svaka od stranaka predloži svog kandidata i da se za njega glasa ukoliko prođe potrebne provjere, te da je vjerovatno po srijedi neki pokušaj osvajanja određenih političkih benefita u kadrovskom smislu.

“SDA ima kontinuitet u nekoj vrsti odugovlačenja, jer su najavili potrebu za međustranačkim dogovorima. Do međustranačkih razgovora još nije došlo. Mi ih očekujemo danas na određenom nivou, tako da ćemo tada imati nešto čistiju situaciju. Što se nas tiče, situacija je čista”, rekla je ona u ponedjeljak.

I Nenad Nešić, poslanik DNS-a u Predstavničkom domu BiH, koji je i predložio Božovića za ministra, kaže za “Nezavisne” da nema komentar na stav SDA, ali da je ono što je njemu poznato, dogovor je bio da niko nikome neće određivati sastav Savjeta ministara i da je svaki kandidat koji prođe bezbjednosne provjere i provjere CIK-a prihvatljiv za sve strane.

“Ne bih prejudicirao. Koliko znam, sutra će biti sjednica proširenog Kolegijuma Predstavničkog doma BiH, kojoj ću prisustvovati, i vjerujem da ću tada imati više informacija”, kazao je Nešić.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a, u ponedjeljak je “Nezavisnim” rekao da će ova stranka biti protiv imenovanja Božovića, a da za ostale kolege ne zna kako će se izjasniti, dok je Dženan Đonlagić, predsjedavajući Kluba DF-a, rekao “Nezavisnim” da će odluku o podršci donijeti Klub neposredno pred početak sjednice Predstavničkog doma.

(Nezavisne)

Danas objavljeno

Podrška Đokoviću iz Srbije, zasijala kula Beograd

M.

SAD: Zbog zimske oluje otkazano preko 2.700 letova

M.

Srbija: Završeno glasanje na referendumu

M.

Ostavite komentar