SDA poziva da se formira vlast i u Federaciji BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

SDA poziva da se formira vlast i u Federaciji BiH

Iz SDA pozivaju da se proces formiranja vlasti ubrzano nastavi. To se za državni nivo može očekivati u naredne tri sedmice, ali ostaje nejasno šta će biti sa Vladom FBiH, s obzirom na zahtjev HDZ-a da se krene u izmjene Izbornog zakona uz već poznate zahtjeve te stranke.

“Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine treba u što skorijem roku održati sjednicu na kojoj će biti potvrđeno imenovanje mandatara za sastav novog Savjeta ministara BiH. Pozivamo sve političke stranke koje su dio koalicije na državnom i federalnom nivou da odmah pristupe dogovorima oko formiranja vlasti”, poručili su danas iz SDA.

Predsjedavajući Savjeta ministara bi trebao biti potvrđen već u srijedu, a potom će uslijediti kandidovanje novih državnih ministara i njihova sigurnosna provjera.

Kada je riječ o Vladi FBiH, prvi na potezu je HDZ koji treba entiteskom parlamentu predložiti kandidata za predsjednika FBiH, kako bi se otpočelo s procesom imenovanja ministara i premijera.

“Pozivamo HDZ BiH da predloži kandidata za poziciju predsjednika Federacije BiH, jer je to osnovni preduslov da se konačno pokrenu procedure imenovanja novog saziva Vlade FBiH”, istakmuto je iz SDA. prenosi klix.

(BN)

Danas objavljeno

Vojska spremna za napad: Vođa će dati “zeleno svjetlo”?

Vanja A

Rusija predlaže Americi nove datume za sastanak o START-u

Vanja A

Francuski poslanik: Zelenski je opasna osoba

Vanja A

Ostavite komentar