SDA očekuje da SNSD ispoštuje dogovore - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

SDA očekuje da SNSD ispoštuje dogovore

“SDA je imala dva dogovora sa SNSD-om. Po prvom od tih dogovora imenovan je Senad Bratić u rukovodstvo Narodne skupštine RS. Taj dogovor je izigran drskom smjenom Bratića. Drugi dogovor se odnosio na sastav Savjeta ministara, i po njemu je SNSD trebao partnerima kandidovati ministra za ljudska prava i izbjeglice iz reda Ostalih i stranački neopredjeljenog. SNSD nam nikada nije poslao prijedlog, i mi se nismo saglasili sa imenovanjem Božovića”.

Ovo je rekao predsjendik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu Faktoru.

On dalje kaže da je jedan dogovor izigran, drugi nije ispoštovan, navodeći da nije kasno da se i jedno i drugo ispravi.

Što se tiče izbora direktora OBA-e, Izetbegović je rekao da je OBA u proteklom mandatu radila veoma uspješno i mišljenja je da tu nema dileme.

“Rad Agencije na polju borbe protiv prijetnji od terorizma je prepoznat i kod naših međunarodnih partnera od kojih stižu pohvale. Skoro sedmično imamo izvještaje o uspješnim akcijama SIPA-e i drugih policijskih agencija po operativnim saznanjima OBA-e, naročito u borbi protiv trgovine narkoticima. OBA ima jako dobru saradnju sa sličnim službama zemalja koje su garanti Dejtonskog sporazuma, kao i službama susjednih zemalja, ima mjerljive rezultate, tako da ne vidim razloga za dileme kada je u pitanju reimenovanje aktuelnog difrektora OBA-e”, kazao je Izetbegović.

Na pitanje da li razgovarano o raspodjeli pozicija u ostalim državnim institucijama, Izetbegović je rekao da su prije nekoliko dana imali neoficijelni sastanak rukovodstva oba doma Parlamentarne skupštine BiH sa kolegijem Savjeta ministara i dogovoreno je, između ostalog, da se krene u intenzivan proces imenovanja.

“SDA će insistirati na poziciji direktora Uprave indirektnog oporezivanja, vrijeme je da se Bošnjaci vrate u važan segment vlasti koji kreira stanje u finansijama”, kazao je Izetbegović.

(BN)

Danas objavljeno

Munjevito širenje omikrona poziva na oprez

M.

“Rusija neće napasti Ukrajinu”

M.

Sudar kamiona sa 100 majmuna u Americi

M.

Ostavite komentar