Sastojci za fil od višanja (možete zamijeniti i džemom od višanja)
250 grama višanja
2 žlice chia sjemenki
žlica javorovog sirupa (po želji)
Tijesto za tortu:
350 g oraha
16 malih datulja
50 g kakaa
50 g kokosovih pahuljica
3 žlice kokosovog ulja
prstohvat soli
Krema:
500 ml kokosovog mlijeka iz limenke
Preljev:
8 komada tamne čokolade, naribane
svježe višnje (prepolovljene)
Priprema:
Kuhajte višnje na laganoj i srednjoj vatri oko 15 minuta uz stalno miješanje. Čim omekšaju, izlijte u blender i izmiksajte u glatku kremu. Ulijte tekuću mješavinu višanja s chia sjemenkama i javorovim sirupom u zdjelu i ostavite sat vremena u hladnjaku.
Dva kalupe za torte širine od 18 do 20 centimetara obložite papirom za pečenje. Pomiješajte sve sastojke za tijesto za kolač u mikseru. Podijelite tijesto u kalupe, zagladite ga i stavite u zamrzivač na oko 30 minuta.
Za kremu mikserom u posudi istucite kokosovo mlijeko dok ne postane kremasto. Stavite u frižider.
Pažljivo izvadite podloge za torte iz kalupa. Prvo namažite kremu na jednu od dvije baze, a zatim smjesu od višanja. Zatim stavite drugu koru na vrh i opet premažite vrhnjem i višnjom. Na kraju ukrasite višnjama i ribanom tamnom čokoladom.
Izvor:tportal