SCC Tuatara je superautomobil sa 1.750 konjskih snaga - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

SCC Tuatara je superautomobil sa 1.750 konjskih snaga

Kompanija SCC je predstavila superautomobil pod nazivom Tuatara, koji razvija impresivnih 1.750 KS.

SCC Tuatara je imao dug put do proizvodnje, pošto je prvobitno najavljen pre gotovo 10 godina, ali su određene poteškoće odložile njegovu proizvodnju, a time i isporuku kupcima.

To se promenilo prošle godine kada je kompanija SCC, odnosno Shelby SuperCars pokazala svoj prvi automobil na Sajmu u Filadelfiji. To je ujedno i prvi od 100 primeraka superautomobila Tuatara.

Automobil pokreće 5.9-litarski V8 twin-turbo motor koji razvija 1.750 KS, a ta snaga se prenosi na točkove putem robotizovanog CIMA sedmostepenog menjača koji menja stepene brzine za manje od 100 milisekundi. Automobil je težak 1.247 kg, a koeficijent otpora vazduha iznosi 0.279.

Karoserija je napravljena od karbonskih vlakana, a na dizajnu i aerodinamici je radio Džejson Kastriota koji potpisuje dizajn Ferrarijevih i Maseratijevih modela.

U unutrašnjosti se nalazi čitav sistem s ekranom osetljivim na dodir, klima-uređaj, vrhunski audio sistem, prozori sa podizačima…

Pomenuti ekran omogućava pristup raznim tipovima vožnje, dijagnostici vozila, zabavnom sistemu i slično. Iza upravljača su lopatice za promenu stepena brzine, a na upravljaču je svetlosni indikator.

SCC će proizvesti svega 100 primeraka superautomobila Tuatara. Cena za sada nije objavljena, ali se priča da će koštati oko 1,3 miliona dolara.

Ovo je važan model za SCC jer je naslednik modela SCC Ultimate Aero, nekadašnjeg vlasnika Ginisovog rekorda za najbrži automobil.

Tu titulu mu je oduzeo Bugatti Veyron Super Sport, a Tuatara navodno može dostići brzinu od 483 km/h.

Danas objavljeno

Potonula prodaja automobila u Rusiji

Vanja A

Prva vožnja: Toyota Corolla Cross

Vanja A

Kinezi kreću u osvajanje Japana

Vanja A

Ostavite komentar