SB UN: Uzdržite se od nasilja - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SB UN: Uzdržite se od nasilja

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija osudio je ubistvo predsednika Haitija Žovnela Moiza i pozvao sve strane u toj zemlji da ostanu mirne i uzdržane.

U sinoćnoj izjavi Savet je pozvao sve političke aktere na Haitiju da se uzdrže od bilo kakvih akata nasilja i podsticanja na nasilje, a takođe je zatražio da se počinioci izvedu pred lice pravde, prenosi Rojters.

Najavljeno je i da će Savet bezbednosti danas raspravljati o atentatu na predsednika Haitija na sastanku iza zatvorenih vrata.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednik SAD Džozef Bajden i brojni svetsku lideri juče su takodje osudili ubistvo predsednika Moiza.

“Počinioci ovog zločina moraju biti izvedeni pred lice pravde. Ujedinjene nacije će i dalje biti uz Vladu i narod Haitija”, izjavio je Guterešov portparol Stafan Dižarik.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild je nakon sastanka sa svojim kolegom sa Haitija poručila da “odgovorni za ovaj gnusni čin moraju biti izvedeni pred lice pravde”.

Predsednika Moiza ubili su nepoznati napadači prošle noći u njegovoj privatnoj rezidenciji, a njegova supruga Martin Mari Etijen Džozef, koja je takodje ranjena u ovom napadu, u kritičnom je stanju i prebačena je u bolnicu u Majami.

Danas objavljeno

Pala odluka: Od februara obavezna vakcinacija

M.

Erdogan putuje u Ukrajinu: “Imam nadu”

M.

Putinu stigla nova prijetnja od Bajdena

M.

Ostavite komentar