SB UN o Libiji, bez saglasnosti o osudi napada na migrante - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SB UN o Libiji, bez saglasnosti o osudi napada na migrante

Savet bezbednosti UN održao je hitnu sednicu o Libiji iza zatvorenih vrata, ali diplomate kažu da su Sjedinjene Američke Države sprečile da ovo telo UN izda saopštenje u kojem osuđuje vazdušni napad na migrantski centar u Libiji kada je poginulo 44, a povređeno više od 130 migranata, prenosi “Rojters”. AP…

Savet bezbednosti UN održao je hitnu sednicu o Libiji iza zatvorenih vrata, ali diplomate kažu da su Sjedinjene Američke Države sprečile da ovo telo UN izda saopštenje u kojem osuđuje vazdušni napad na migrantski centar u Libiji kada je poginulo 44, a povređeno više od 130 migranata, prenosi “Rojters”.

AP navodi da je predsedavajući SB UN, peruanski ambasador Gustavo Meza Suadra najavio da će saopštenje o osudi napada biti objavljeno, ali da još nema saglasnosti oko teksta.

Diplomate u SB UN koje su želele da ostanu anonimne, jer je rasprava bila iza zatvorenih vrata, kažu da SAD čekaju instrukcije iz Vašingtona.

Prethodno je generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao da se sprovede nezavisna istraga i da odgovorni za napad budu privedeni pravdi.

Libijska vlada sa sedištem u Tripoliju optužuje za napad snage Libijske nacionalne armije generala Kalife Haftara koje već tri meseca vode ofanzivu na Tripoli.

Haftarove snage, međutim, tvrde da su gađale obližnju vojnu lokaciju, a ne prihvatni centar za migrante.

Danas objavljeno

Kinezi “na nogama”

M.

Kinezi “ispratili” američku krstaricu

M.

Dodik sa Varheljijem

M.

Ostavite komentar