Savršenstvo: Aston Martin Valhalla – hibridna zvijer sa 950 KS - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Savršenstvo: Aston Martin Valhalla – hibridna zvijer sa 950 KS

Britanski proizvođač predstavio je produkcijsku verziju svog novog hiperautomobila.

Dugo očekivani Aston Martin Valhalla debitovao je u četvrtak.

Proizvođač je ime novog hipersportskog modela odabrao još pre nekoliko godina, kada ga je zaštitio u Evropskom zavodu za intelektualnu svojinu.

To je inače drugo ime u nizu, nakon Valkyrie, koje će britanski proizvođač preuzeti iz nordijske mitologije – Valhalla (Valhala) označava prebivalište ratnika palih u borbi.

O samom automobilu u medijima se govorilo poslednje dve godine, još od ženevskog auto-salona iz 2019. kada je predstavljen koncept AM-RB 003, a sada smo konačno u prilici da vidimo i produkcijsku verziju.

Poput nekih drugih proizvođača supersportskih automobila, kao što su Ferrari, McLaren i Porsche, i Aston Martin je za svoj model odabrao hibridni pogonski sistem koji u zbiru obezbeđuje 950 konjskih snaga.

Srce pogona čini 4.0-litarski tvin-turbo V8 koji je razvio Mercedes-AMG. Samo ovaj motor isporučuje impresivnih 750 KS (551 kW) na 7.200 obrtaja.

Benzincu pomaže par elektromotora ukupne snage 204 KS (150 kW), pa hibridni sistem proizvodi pomenutih 950 KS (698 kW) i 1.000 Nm.

Ako je motor pozajmljen iz Nemačke, menjač je britanski. U pitanju je 8-stepeni automatik sa duplim kvačilom, koji omogućava da Valhalla 0-100 km/h stigne za svega 2,5 sekundi, dok je maksimalna brzina automobila 350 na sat.

Ukoliko se vozi isključivo na struju, Aston Martin Valhalla je u stanju da razvije maksimalnih 130 km/h, ali se tom brzinom na električni pogon može voziti najviše15 km.

Inače, britanski proizvođač planira da testira mogućnosti svog hiperautomobila na Nirburgringu, gde očekuje rezultat ispod 6 minuta 30 sekundi.

Cena za sada nije saopštena, a pre dve godine Aston Martin je saopštio da je u planu ograničena serija od svega 500 primeraka, koji će se prodavati po početnoj ceni od oko 1.000.000 evra.

Danas objavljeno

Spoj bicikla i električnog automobila: UILA je izrađen pomoću 3D štampača, juri 25 km/h (VIDEO)

Vanja A

Mercedes prvi u Njemačkoj smije i bez vozača

Vanja A

Ništa od VN Kine i u 2023. godini

Vanja A

Ostavite komentar