Tako su sve popularnije mediteranske ljetne, hladne čorbice, iako se hladne supe pripremaju već vijekovima i to posebno na Mediteranu, gdje su svježi proizvodi dostupni tokom vrućih mjeseci.
Za njihovu pripremu doslovno vam je potrebno tek nekoliko minuta, nekoliko sastojaka i dobar blender, a osvježiće vas i rashladiti, što je u konačnici tačno ono što svakom treba tokom ovih vrućih dana.
Gaspaćo
Sastojci:
1 kg paradajza
1 crvena paprika
0,1 l maslinovog ulja
3 čena bijelog luka
malo jabukovog sirćeta
sok pola limuna
1 krastavac
svježi bosiljak
svježi kopar
so i biber
vode po potrebi
Postupak pripreme:
Paradajz, papriku, luk, krastavac i bijeli luk narezati na komadiće i nauljiti maslinovim uljem. Pritom odstranite sjemenke. Stavite u blender te miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Dodajte malo jabukovog sirćeta, cijeđeni sok pola limuna te svježe začinsko bilje i začine pa sve još jednom dobro izmiksajte. Ostavite nekoliko komadića paprike i grubo nasjeckanog začinskog bilja za posluživanje. Obavezno prije posluživanja ohladite najmanje pola sata i poslužite s komadićima povrća i začinskog bilja. Uživajte u osvježenju.
Grašak i menta
Sastojci:
500 g graška
malo maslaca
pola glavice luka
1 stručak mente
vode po potrebi
125 ml pavlake za kuvanje
krem sira po želji za posluživanje
85 g parmezana, naribanog
so i biber
badem
Postupak pripreme:
Na malo maslaca i luka prodinstajte grašak. Dovoljno je nekoliko minuta, samo da dobije pun okus luka i maslaca. Zatim stavite u blender tako pripremljen grašak te sve preostale sastojke pa miksajte dok ne postignete finu kremastu supu. Ako vam se smjesa čini pregustom, dodajte još malo vode. Za kremastiji okus dodajte supenu kašiku krem sira po vašem izboru. Za malo drugačiji okus dodajte i nekoliko komadića tostiranih badema koji će se dobro složiti s ovom kombinacijom graška i mente. Posipajte komadićima tostiranog badema i poslužite hladno.
Hladni potaž od krastavaca
Sastojci:
1 veliki krastavac
1 avokado
250 ml tekućeg jogurta
2 čena bijelog luka
1 kašika kopra
1 kašika soka limuna
1 kašika soli
½ kašičice bibera
Postupak pripreme:
Krastavac prvo ogulite i narežite na nekoliko većih dijelova. Avokado očistite od kore te izvadite sjemenku, a onda ga narežite na četvrtine. Bijeli luk usitnite i zatim sve sastojke zajedno s jogurtom, koprom, sokom limuna, solju i biberom stavite u blender i dobro izblendajte. Potaž poslužite uz malo svježeg kopra ili krutone od hljeba. Ako ga ne jedete odmah, obavezno ga stavite na hlađenje u frižider.
Nezavisne.