Savremeni elektronski sistemi - "smrt" za klasične mjenjače - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Savremeni elektronski sistemi – “smrt” za klasične mjenjače

Tehnologije bezbjedne vožnje, odnosno savremeni sistemi zasnovani na njima, mogli bi da ubrzaju izbacivanje manuelnih mjenjača iz upotrebe u automobilima.

Kako navodi portal Automotive News Canada, tehnologija automatskog kočenja, posebno u kombinaciji sa ostalim aktivnim sistemima bezbjedne vožnje, mogla bi da presudi ručnim mjenjačima, pošto u kombinaciji sa njima ti sistemi ne rade jednako dobro.

Uz povećanje broja električnih vozila (automatici) i hibrida (klasični automatici ili CVT mjenjači) u saobraćaju, automobili opremljeni ručnim mjenjačem čine mali procenat prodaje na američkom kontinentu, a i u Evropi se njihov broj smanjuje, prenosi Telegraf.

Savremeni elektronski sistemi - "smrt" za klasične mjenjače

Jedan od jačih aduta u korist manuelnog prenosa dugo je bila manja potrošnja goriva vozila sa klasičnim mjenjačima, ali se i sa modernim automaticima ta razlika sve više smanjuje ili briše.

Sistem automatskog kočenja u slučaju nužde mnogo jednostavnije funkcioniše kod automobila sa automaticima, prenosi Revija HAK. Mazda Kanada je tako saopštila da je 2016. godine 19,2 odsto prodatih automobila bilo opremljeno ručnim mjenjačima, a u 2020. godini ta brojka je pala na samo 6,4 odsto.

Sa velikim padom prodaje vozila sa manuelnim mjenjačima uskoro se ni proizvođačima neće isplatiti da ih prodaju, odnosno da održavaju tu vrstu transmisije u proizvodnji. Globalno tržište ručnih mjenjača trenutno se nalazi na samo 17,1 odsto interesovanja kupaca, dok taj broj u Sjevernoj Americi iznosi tek 1,2 odsto.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Za kralja može sve – od limuzine SUV

Vanja A

Sportski automobili izumiru

V.R.

Mansory Venatus Evo S

V.R.

Ostavite komentar