Savjeti SZO kako da zaštitite sebe i ostale od virusa korona - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Savjeti SZO kako da zaštitite sebe i ostale od virusa korona

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju COVID-19, izrazito zarazne i smrtonosne infekcije koju uzrokuje novi soj virusa korona SARS-CoV-2.

Pandemija znači širenje bolesti u širokim geografskim regijama, kontinentalnih ili globalnih razmjera. Pojam pandemija je nastao iz starogrčke riječi pan “sve” i demos “narod”, tako da se radi o događaju koji pogađa sve pripadnike naroda.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije poručili su da su zabrinuti širenjem, ali da ne treba paničiti već samo poštovati relevantna uputstva nadležnih organizacija.

Kancelarija SZO za BiH tim povodom je objavila i novi video u kojem opisuje najbolje načine da zaštitimo sebe, ali i druge od ove infekcije, prenosi “Radiosarajevo.ba”.

Sedam jednostavnih koraka da zaštitite sebe i druge od COVID-19:

  1. Često perite ruke 2. Nemojte dirati oči, usta i nos 3. Kašalj pokrijte savijenim laktom ili papirnom maramicom 4. Izbjegavajte gužve i velika okupljanja 5. Ako se osjećate loše, ostanite kući – čak ako je to blaga groznica ili kašalj 6. Ako imate groznicu, kašalj ili otežano disanje, što prije potražite medicinsku pomoć – ali prvo pozovite telefonom 7. Pratite najnovije informacije Svjetske zdravstvene organizacije
Zaštitite sebe i druge od COVID-19

Sedam jednostavnih koraka da zaštitite sebe i druge od COVID-19:1. Često perite ruke2. Nemojte dirati oči, usta i nos3. Kašalj pokrijte savijenim laktom ili papirnom maramicom4. Izbjegavajte gužve i velika okupljanja5. Ako se osjećate loše, ostanite kući – čak ako je to blaga groznica ili kašalj6. Ako imate groznicu, kašalj ili otežano disanje, što prije potražite medicinsku pomoć – ali prvo pozovite telefonom7. Pratite najnovije informacije Svjetske zdravstvene organizacije #WHO#COVID19 #koronavirus

Posted by World Health Organization – WHO, Country Office for Bosnia and Herzegovina on Wednesday, March 11, 2020

Danas objavljeno

Bajden ostao bez nadležnosti – dok je bio van SAD

M.

Zaharova oštro na SAD: Naoružavate Prištinu, podrivate mir i stabilnost

M.

“Želimo da postane realnost”

M.

Ostavite komentar