Savjet stručnjaka: Kako se liječiti u samoizolaciji - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Savjet stručnjaka: Kako se liječiti u samoizolaciji

Oporavak: Pacijent sa kovidom-19 treba da boravi u posebnoj sobi, koju ne sme da napušta bez maske, mora da izbjegava kontakt sa ukućanima i da dobrom hranom i odmorom jača imunitet

Polovina pacijenata u Srbiji koji su zaraženi korona virusom nalazi se na kućnom liječenju, a za njihov oporavak je, kako kažu stručnjaci, najbitnije da se zdravo i balansirano hrane – hranom bogatom cinkom, kvalitetnim mesom, voćem, povrćem i supama, ali i da redovno spavaju i izbjegavaju alkohol i duvan.

Kako bi zaštitili svoje ukućane i spriječili dalje širenje zaraze, neophodno je da oboljeli imaju posebnu sobu za izolaciju, poseban pribor za jelo i da samo sa maskama napuštaju prostoriju u kojoj su izolovani.

Sve dezinfikovati

Epidemiolog dr Predrag Kon kaže da je za pacijente u kućnoj izolaciji najbitnije da ojačaju svoj imunitet, ali je izuzetno važno i spriječiti dalje širenje zaraze.

– Iz tog razloga, bitno je da se za pacijente u stanu obezbijedi posebna soba za izolaciju, koju on ne smije napuštati bez maske ni kad, primjera radi, ide do toaleta. Neophodno je da se asepsolom dezinfikuju površine s kojima je pacijent imao kontakata – namještaj, kvake, ručice od polica i slično – objašnjava Kon i dodaje da članovi porodice treba da izbjegavaju da sa oboljelim provode duže vreme u istoj prostoriji.

– Porodica ne treba zajedno da se hrani sa zaraženim pacijentom, za kojeg bi trebalo izdvojiti i poseban pribor za jelo. Osoba koja je zaražena svakako ne treba da izlazi iz stana da nabavlja namirnice, već to treba da učine njegovi najbliži ukoliko nemaju nikakve simptome – objašnjava Kon.

Dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, objašnjava za Kurir da se u izolaciji nalaze i oni koji su oboljeli, ali i pacijenti koji nemaju simptome, ali su došli iz zaraženih područja ili imali kontakt s nekim od oboljelih.

Jačanje imuniteta

– I za jednu i za drugu grupu pacijenata najbitnije je jačanje imuniteta, jer je to, i sprječavanje dalje zaraze, jedini vid borbe protiv virusa. Imunitet se, prije svega leči zdravom ishranom – hranom bogatom amino-kiselinama, proteinima, ugljenim hidratima i cinkom. To znači konzumiranje voća, povrća, kvalitetnog mesa, bijelog luka, supa i što više tečnosti – objašnjava Radosavljevićeva i dodaje da suplementi i vitaminski preparati nisu neophodni ako je ishrana izbalansirana.

Redovan san i izbjegavanje alkohola i duvana je takođe veoma važno za imunitet: – Oboljeli od korone, kao i oni za koje se samo sumnja, treba da budu u kontaktu sa ljekarima i da se s njima konsultuju ukoliko dođe do pogoršanja stanja.

Ostanite kod kuće

Darija Kisić Tepavčević, zamjenica direktora Instituta „Batut“, kaže da većina onih koji dođu u kontakt s korona virusom neće ni znati da ga imaju ili će imati blage simptome kao što su blaga temperatura, slabost, malaksalost, bol u mišićima. – Ukoliko imamo bilo koji od simptoma, treba da ostanemo kod kuće kako ne bismo širili oko sebe infekciju – naglasila je Tepavčevićeva.

(Kurir.rs/ Ružica Kantar  Foto: Dragana Udovičić)

Danas objavljeno

Pastirska pita

Vanja A

Ove namirnice ojačavaju imunitet i pomažu u borbi protiv virusa

Vanja A

Kuglof s pistacijama: Recept za prefini desert koji se jede do zadnje mrvice

Vanja A

Ostavite komentar