Savjet RAK-a donio mjere za pomoć elektronskim medijima - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Savjet RAK-a donio mjere za pomoć elektronskim medijima

Imajuću u vidu da je trenutna zdravstvena kriza uzrokovana virusom korona prouzrokovala opadanje prihoda korisnika dozvola u emitovanju, Savjet Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) izmijenio je Odluku o visini stope i vrijednosti boda za obračun godišnje naknade za dozvole, kojom se utvrđuje visina stope obračuna godišnje naknade za dozvole u emitovanju za 2020. godinu u iznosu od 0,25 odsto (umjesto 0,50 %) od ukupnog prihoda korisnika dozvole u fiskalnoj 2019. godini.

Kako navode, rok plaćanja obračunate godišnje naknade prolongiran je do 30. septembra ove godine. 

“Odluka o donesenoj mjeri stupa na snagu nakon objave u Službenom glasniku BiH, a primjena ove mjere umanjiće rashode korisnika dozvola u emitovanju za iznos od oko 185.000 KM”, saopšteno je iz RAK-a. 

Pored ove mjere, Savjet RAK-a naložilo je RAK-u da inicira proceduru donošenja odluke Savjeta ministara BiH na osnovu koje će RAK uplatiti cjelokupan godišnji iznos državnog doprinosa za korištenje frekventnog spektra u ime svih korisnika dozvola u emitovanju, a koji su u obavezi plaćanja navedenog doprinosa direktnom uplatom u budžet. 

“Primjena ove mjere umanjiće rashode korisnika dozvola u emitovanju u ukupnom iznosu od 643.520 KM”, naveli su iz RAK-a.

“Pored inicijativa koje su RAK-u uputili Asocijacija elektronskih medija (AEM), Udruženje privatnih elektronskih medija (PEM), te Udruženje medijske industrije (UMI), Agencija je i samostalno prepoznala potrebu da donese mjere koje imaju za cilj pomoć korisnicima dozvola u emitovanju kako bi, u okolnostima trenutne zdravstvene krize, mogli da očuvaju nezavisnost, te da posao obavljaju u skladu sa najvišim profesionalnim novinarskim principima i načelima”, naveo je generalni direktor Agencije Predrag Kovač. 

Danas objavljeno

Nova pravila za ulazak u Njemačku

M.

Od večeras u Srbiji obavezne kovid propusnice

M.

SAD će stati u odbranu Tajvana

M.

Ostavite komentar