Savjet ministara odobrio 4,2 miliona KM za izbore - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Savjet ministara odobrio 4,2 miliona KM za izbore

Savjet ministara BiH usvojilo je budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u okviru čega su i sredstva za predstojeće lokalne izbore u iznosu od 4,2 miliona KM.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdila ministrica spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je ranije naglašavao kako nema problema da se u budžetu planira više od četiri miliona KM za finansiranje lokalnih izbora. Ipak, dugo se špekuliralo da li će to biti obuhvaćeno budžetom ili posebnom odlukom.

Centralna izborna komisija (CIK) odgodila je ranije lokalne izbore u Bosni i Hercegovini za 15. novembar, jer novac za održavanje izbora nije bio osiguran.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine inače propisuje da se lokalni izbori finansiraju 50 posto iz budžeta BiH, a preostalih 50 posto iz budžeta lokalnih zajednica u BiH.

Inače, otvorene kritike zbog članova CIK-a, u čijem sastavu se nalaze i kadrovi ili ljudi bliski SDS-u, PDP-u i DF-u, u proteklom periodu su iznosili predsjednici SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović i to do te mjere da su obojica izjavili da aktuelni sastav CIK-a ne priznaju.

Dodik je čak izjavio da je Republika Srpska spremna da plati održavanje izbora na svojoj teritoriji.

Upravo zbog te činjenice Vijeće ministara je odugovlačilo i pri donošenju budžeta koji bi obuhvatio finansiranje izbora.

(Klix)

Danas objavljeno

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Ostavite komentar