30. Januara 2020.

Savjet ministara BiH usvojio program ekonomskih reformi

Big Portal

“Program ekonomskih reformi za 2020 – 2022. godinu izrađen je prema smjernicama Evropske komisije i sadrži srednjoročni makroekonomski okvir i okvir fiskalne politike, uključujući i fiskalne mjere te sveobuhvatan program strukturalnih reformi s ciljem poboljšanja rasta i konkurentnosti zemlje”, rečeno je.

Osim toga, Savjet ministara dodijelio je sedam miliona maraka za izgradnju Graničnog prelaza Svilaj – Donji Svilaj.

“Sredstva će se obezbijediti dijelom iz sredstava od sukcesije na osnovu naplate klirinškog duga od Ruske Federacije u 2020. godini, a dijelom iz budžeta u 2021. godini”, naglašeno je. Saopšteno je i da su provedene dvije odluke Ustavnog suda BiH o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama, kojima se uvode naknade na ime toplog obroka, prevoza sa posla i na posao, smještaja i odvojenog života u skladu sa odredbama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i pratećim podzakonskim aktima.

“Iz budžeta institucija BiH isplaćeno je više od tri miliona maraka na ime ovih naknada zbog dobijenih presuda za ostvarivanje prava iz radnog odnosa zaposlenih u pravosuđu u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH. Za provođenje ovog zakona potrebno je izdvojiti 1.187.873,00 maraka na godišnjem nivou”, istakli su.

Osim toga, Srbija i BiH utvrdili su prijedlog sporazuma o zajedničkom održavanju mostova između dvije zemlje. Savjet ministara BiH takođe je donio Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta održavanja mostova na granici sa Hrvatskom

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare