Savjet federacije o tvrdnjama Berlina u vezi Navalnog: Naučna fantastika - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Savjet federacije o tvrdnjama Berlina u vezi Navalnog: Naučna fantastika

Ruski Savjet federacije reagovao je povodom informacije iz Berlina da je bloger i opozicionar Aleksej Navalni otrovan supstancom iz grupe “Novičok”, ističući da takve tvrdnje nisu dokazane. Reagovalo je i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

  • To su tvrdnje iz domena naučne fantastike i konspiracije. Da bi se tako nešto izjavilo potrebno je predočiti dokaze, a njih, po svemu sudeći, nema – naveo je zamjenik predsjednika Komiteta za odbranu Vladimir Kožin.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je istim povodom da ruska strana čeka odgovor na molbu Državnog tužilaštva Rusije u vezi sa Navalnim.

  • Čekamo odgovor na molbu Državnog tužilaštva u vezi sa situacijom oko Navalnog – navode u ruskom Ministarstvu komentarišući saopštenje njemačke Vlade.

Rusko tužilaštvo je nedavno zatražilo od Njemačke da objavi informacije o ispitivanjima i preliminarnim dijagnozama ruskog blogera.

  • Od Njemačke je traženo da dostavi ruskim organima objašnjenja, podatke i dokaze za iznesene preliminarne dijagnoze kao i dokumente s medicinskim podacima i analizama njemačkih stručnjaka kako za vrijeme transporta Navalnog tako i i tokom boravka u bolnici “Šarite” – rekao je prije nekoliko dana predstavnik Tužilaštva Andrej Ivanov.

Ranije danas Vlada Njemačke je saopštila da su vojni toksikolozi ustanovili da je ruski bloger i opozicionar Aleksej Navalni otrovan supstancom iz grupe “Novičok”.

Na inicijativu bolnice “Šarite” specijalizovana laboratorija Bundesvera sprovela je toksikološke analize koristeći uzorke dobijene od Alekseja Navalnog. Na taj način su pruženi nedvosmisleni dokazi o prisustvu otrovnog hemijskog nervnog agensa iz grupe “Novičok”, izjavio je portparol njemačke Vlade Štefen Zajbert.

Šta se dogodilo Navalnom
Navalni, kome je pozlilo u avionu na letu od Tomska do Moskve, trenutno se nalazi na leijčenju u berlinskoj klinici “Šarite”, čiji ljekari su prvobitno njegovo stanje dijagnostikovali kao trovanje supstancom iz grupe inhibitora holinesteraze. Konkretna otrovna materija, prema saopštenju, još nije poznata.

Kako je za Sputnjik izjavio šef odjeljenja za anesteziologiju i reanimaciju Nacionalnog medicinskog centra “Pirogov” Boris Teplih, ruski specijalisti odmah su proučili verziju nemačkih ljekara i nisu je potvrdili. Prema njegovim riječima, oni govore o kliničkim podacima, a ne o samoj supstanci koja još uvijek nije otkrivena.

SPUTNIK

Danas objavljeno

Stiže toplotni talas

M.

Bajden: Posljednja stvar koju Putin sada želi je novi hladni rat

M.

Nastavljena hapšenja u slučaju Memić: Priveden policajac, drugi pod nadzorom

M.

Ostavite komentar